Bath - fondat de romani, Bath a devenit in Evul Mediu un centru al industriei prelucrarii lanii, iar in secolul XVIII, in perioada regelui George III, a devenit un oras modern cu cladiri in stil neoclasic.
Canterbury - pret de aproape cinci secole acesta a fost orasul unde locuia conducatorul spiritual al Bisericii Angliei. Monumente importante sunt Biserica Sf Martin - cea mai veche din Anglia - ruinele Abatiei Sf Augustin, Catedrala Christ Church, o reusita combinatie de stil roman si gotic.
Durham - Catedrala orasului a fost ridicata in secolele XI - XII, pentru a adaposti ramasitele Sf Cuthbert, fiind unul dintre primele lacasuri de cult ale comunitatii Benedictine, fiind cel mai reusit exemplu de arta normanda din Anglia, ale carei linii indraznete anuntau goticul de mai tarziu. In spatele catedralei se ridica o veche fortareata.
Edinburgh - fosta capitala a Scotiei inca din secolul XV, impartit in doua zone distincte : Orasul Vechi, dominat de o uriasa fortareata medievala si Orasul Nou in stil Neo-classic, influentat de schimbarile ce dominau Europa secolului XVIII. Alaturarea celor doua zone istorice, fiecare cu obiectivele sale, transforma orasul intr-o asezare originala si interesanta.
Londra - numarul obiectivelor ce trebuie vizitate in capitala britanica este imens, fiind nevoie de zile intregi pentru a le trece macar superficial in revista. Se poate incepe cu Westminster Palace, unde se gasesc cele doua Camere ale Parlamentului, reconstruit in 1840 pe locul unde se gaseau altadata constructii medievale. Este un exemplu interesant de neo-gotic, alaturi de mica biserica medievala Saint Margaret si mai ales Westminster Abbey, legendarul lacas de cult unde suveranii englezi au fost incoronati, incepand din secolul XI.
Norwich - pentru o mare parte a ultimului mileniu acesta a fost al doilea oras ca importanta din Anglia, iar in trecut era cel mai mare oras medieval al tarii. S-au pastrat din acea perioada numeroase cladiri si monumente, o mostenire culturala unica in Marea Britanie si chiar in lume. Printre acestea se gasesc doua catedrale, un castel, cladirea unui vechi spital medieval, o sala a negustorilor, mai multe cladiri publice. Aici se gasesc si cele mai multe biserici medievale din nordul Europei, peste 50 la numar, mai multe decat in Londra, York si Bristol laolalta. Un oras cosmopolit, a beneficiat foarte mult din amestecul de culturi si religii, de la englezi si danezi, la evrei, francezi si normanzi. Astazi este un centru industrial si economic foarte important pentru Regatul Unit.
Wolverhampton - unul dintre cele mai "tinere" orase engleze, dobandind acest statut in 2000, la mai bine de 1000 de ani de la fondarea asezarii, in 985. S-a numit initial Wulfrunhampton, preluand numele de la Lady Wulfruna si in secolele XIV - XV era un jucator important in comertul cu lana si tesaturi. Initial un oras comercial, si-a pastrat atractia si in timpul Revolutiei Industriale, cand in apropiere s-au exploatat intens minele de carbuni si minereuri de fier. S-a construit foarte mult, pierzandu-se insa o mare parte din cladirile originale in favoarea fabricilor si constructiilor utilitare. Astazi este un oras modern, cu numeroase fabrici si ateliere, de la mici inventii la industria aerospatiala. Patreaza putin din imaginea de altadata, dar arhitectura moderna ofera o imagine cel putin interesanta.
artline.ro
Martie 2008