Utilizate de secole, candelabrele cu lumanari erau folosite ca sursa de lumina atat in impunatoarele castele ale regilor de altadata cat si in impresionantele catedrale ale diferitelor confesiuni. In zilele noastre, electricitatea a adus usurinta si flexibilitate metodelor de iluminare, dar a dat deoparte farmecul si misterul intretinut de lumina palpaitoare a lumanarilor.
Cu toate ca astazi sunt folosite ca obiecte de decor, candelabrele au o istorie veche si foarte bogata. Candelabrul, care inseamna de fapt "suport pentru lumanare", era facut din doua grinzi de lemn batute in cuie, in forma de cruce, fiecare dintre capete luand forma unui suport pentru lumanari.
Cu toate avantajele tehnologiei, un candelabru clasic, sau chair un suport special pentru lumanari este o alternativa ce se integreaza atat in cadrul clasic, modern sau medieval. De-a lungul secolelor, forma si materialul din care erau confectionate s-au schimbat, gasindu-se acum in diferite tipuri si modele.
Cele pentru podea pot fi de interior sau pentru spatii deschise. Fiind mari, acestea sunt construite pe un sistem solid de sustinere. Candelabrele de masa pot fi usor manevrate, au dimensiuni mai reduse si sunt utilizate de cele mai multe ori drept accesorii. Utilizate inca din cele mai vechi timpuri, candelabrele suspendate reprezinta un element de decor ce accentueaza frumusetea pieselor de mobilier si transforma un interior simplu intr-unul elegant.
Cele mai populare si durabile candelabre sunt realizate din fier forjat, fiind suficient de flexibile pentru a se potrivi in orice decor. De asemenea sunt foarte usor de curatat, avand o rezistenta considerabila la rugina. Candelabrele confectionate din alama si argint sunt mai sofisticate decat cele din fier forjat. Desi ofera un luciu metalic aspectuos nu sunt intocmai rezistente la coroziuni, necesitand o mai atenta intretinere.
Materii prime pentru confectionarea candelabrelor pentru lumanari pot fi si marmura si portelanul. Aceste materiale confera un aspect clasic, sunt fragile dar usor de curatat. Candelabrele din sticla sau cristal sunt poate cele mai elegante, aduc un aer contemporan si sunt disponibile in culori vibrante, potrivite oricand pe mesele ocaziilor speciale.
Pentru fiecare tip de candelabru exista un anumit tip de lumanare ce se integreaza perfect atat dimensiunilor cat si stilului. Fie ca sunt lungi si subtiri, scurte si groase, parfumate sau din ceara naturala, lumanarile vor aduce pe langa lumina si un gram de mister si eleganta.
In cele din urma, candelabrele cumparate trebuie sa se potriveasca perfect cu decorul incaperii. Nu trebuie neaparat sa asortati un candelabru cu note florale unui decor floral. Asigurati-va doar ca nu va face nota discordanta cu elementele de decor existente.
Sursa foto:
http://www.nicespace.me/wp-content/uploads/2012/06/elegant-candelabra.jpg
A.I.
editor artline.ro