Pentru multi, poezia contemporana vine din Botosani, de acolo de unde s-a nascut Sociu. Acum, acesta s-a apucat de proza, iar pariul lui e incitant - un roman despre istoria Iasiului. Are 28 de ani, o fetita, Ionuta, trei carti publicate, o iubita pe care, intamplator sau nu, o cheama Musa. In fine, Musa, dar lui Dan Sociu ii place sa vada in ea o muza.
A fost jurnalist, a scris pamflete impotriva peremistilor botosaneni si a incasat pumni si amenintari din aceasta cauza, a fost boem, pentru ca boema nu dauneaza literaturii. Acum e redactor de carte la Polirom, in Iasi.
"Nu mi-am dorit sa fiu decat poet"
E primul autor care nu face parte din Uniunea Scriitorilor din Romania, dar care este premiat pentru Cartea Anului de Poezie, iar din banii de premiu si-a luat un laptop. "Stiu doar ca n-am vrut niciodata sa fiu altceva decat poet. Voiam sa fiu Nichita Stanescu, apoi am vrut sa fiu Mircea Cartarescu, Ginsberg si asa mai departe", spune Dan. A inceput sa scrie poezie pe la 14 ani, a trecut prin science-fiction si acum a ajuns la proza. E drept, cu poezia, Dan Sociu a avut si succese... sociale.
"Anul trecut, am plecat cu Claudiu Komartin (poet - n.r.) de la Targul Gaudeamus si ne-au prins controlorii pe troleibuz fara bilete. Intr-un moment de mare inspiratie, le-am aratat antologia lui Marin Mincu, "Generatia 2000", si buletinul si am scapat de amenda. Intr-o alta seara, m-a ridicat politia dintr-un club, era o neintelegere, cineva sparsese o masa si bodyguarzii au crezut ca eu am facut-o, iar un prieten s-a aruncat pe parbrizul dubei, scandand: "Nu-l luati pe scriitor, nu-l luati pe scriitor!" "Esti scriitor?" "Da", am spus, "scriitor de limba romana". Si m-au lasat in pace", povesteste Dan Sociu intr-un interviu mai vechi din revista "Suplimentul de cultura". Acum, dupa ce a capatat popularitate si mai multe premii pentru poezie, s-a apucat de proza.
Poveste despre orasul Iasi si istoria lui
"pape satan aleppe" se numeste romanul la care lucreaza acum, titlu, "scris cu litere mici, dar bolduite", imi atrage atentia Dan. "Am inceput sa-l scriu doar pentru a-mi clarifica o anumita perioada din viata", povesteste acesta. "Dupa ce a vazut Lucian Dan Teodorovici o bucata din el si m-a incurajat - chiar foarte tare si-i multumesc - a devenit, cumva, "comanda" editoriala. Iar asta e bine, asa se face si-n Occident".
Dupa trei volume de versuri - "borcane bine legate bani pentru inca o saptamana" (debut, 2002), "Fratele paduche" (2004) si "cantece eXcesive" (2005) - extrem de bine primite si foarte premiate, Dan Sociu lucreaza acum la un roman care se anunta tare, macar prin una dintre teme - pogromul din Iasi.
"In ultima vreme scriu mai rar, problema fiind ca mi-am pierdut fosta gazda si sunt nevoit, momentan, sa locuiesc la prietenul meu, Stefan Vitel, un ascet care nu crede in electricitate. Iar Connelul i-a respectat asceza si l-a ajutat prompt sa se cufunde mai adanc in meditatie. Asta de vreo trei ani, si prietenul meu a hotarat - o usoara influenta a avut-o si faptul ca n-are niciun chior in buzunar - ca situatia sa continue asa", povesteste Dan Sociu despre atmosfera in care, fie ca-i convine, fie ca nu, se scrie romanul. "Ei, bine, culmea e ca actiunea romanului incepe chiar in casa aia, o casa foarte interesanta (printre altele, in ea a fost Creanga invatator)", continua Dan, sustinand ca Iasiul, unde traieste acum, este mai plin de povesti decat orice alt oras din Romania.
Macar bani, daca nu succes
Nu stie daca proza ii va aduce succes, dar stie sigur ca "pape satan aleppe" va fi la fel de apreciat pe cat au fost volumele de poezie. Va fi un roman printre altele. M-as multumi sa se spuna doar ca e Ok, ca nu plictiseste si ca nu-ti pierzi vremea citindu-l".
Dan Sociu este convins si ca romanul nu va deveni cartea anului, "mai am mult de invatat pana voi scrie proza asa cum trebuie". Ce-si doreste insa autorul este ca "pape satan aleppe" sa se vanda, "imi place sa fiu vandut, sunt si eu o mica curva", spune el amuzandu-se. "cantece eXcesive", cel mai recent volum al sau, aproape si-a epuizat tirajul, iar asta nu e putin pentru o carte de poezie.
"Un prozator care m-a rupt e Irvine Welsh, de-aia incerc sa seman cat mai putin cu el. Un altul e Fitzgerald care, la fel, ma rupe. De la el o sa fur insa cate ceva", spune Dan. Povestea din "pape satan aleppe" incepe abia pe la mijlocul romanului.
"Il construiesc cumva dupa o structura clasica. Ceea ce apare in "Evenimentul zilei de duminica" e numai o parte din introducere, cat sa starneasca curiozitatea."
Carte de vizita
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru "cantece eXcesive"
> Dan Sociu s-a nascut la Botosani, pe 20 mai 1978.
> A debutat in 2002, la Editura Junimea, cu volumul "borcane bine legate, bani pentru inca o saptamana", volum cu care a obtinut Premiul de Debut "Mihai Eminescu".
> In 2004, publica la Editura Vinea "Fratele paduche", iar in 2005, la Cartea Romaneasca, "cantece eXcesive". Pentru acest din urma volum, Dan Sociu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru Cartea de Poezie a Anului.