Scaligero si sibienii melomani
Cel dintai eveniment de seama din cadrul programului cultural a fost, in februarie, concertul Ansamblului Instrumental „Scaligero“ de la Scala din Milano. Desfasurat pe 25 si 26 februarie, concertul a adus si primele controverse, fiindca putinele bilete s-au epuizat rapid. „Sunt evenimente care au atras mult public din cauza numelui. Am descoperit, la un moment dat cu stupoare, foarte multi melomani, la concertul Scaligero... Dar, chiar daca au fost oameni care au venit dupa nume si au pus pentru prima oara piciorul intr-o sala de spectacole, chiar si persoane publice care brusc au devenit melomani, chiar si asa este un succes”, spune acum Cristian Radu, coordonator general al programului Sibiu 2007. Ansamblul Instrumental „Scaligero“, alcatuit din 14 muzicieni, toti profesori ai Orchestrei Teatrului Scala si ai Orchestrei Filarmonice a Scalei, a interpretat la sala Thalia lucrari de Rossini, Botessini, Morlacchi, Bernstein.
Inghesuiala la „Tragedia lui Carmen” Luna iulie a fost una dintre cele mai bogate in evenimente muzicale. „Tragedia lui Carmen”, productie UNITER, in regia lui Ion Caramitru, a fost un mare succes pentru public, dar si o tragedie pentru cei care nu au reusit sa intre: la premiera, curtea Muzeului de Istorie s-a dovedit prea mica pentru toti iubitorii operei. Cam o suta de persoane, atrase atat de povestea lui Carmen, cat si de faptul ca spectacolul era gratuit, au ramas pe dinafara. Spectacolul s-a mai jucat insa alte doua seri la rand, precum si in august. Moscova a cantat la SibiuPentru un public rafinat, doua mari personalitati artistice au concertat la Sala Thalia, in cadrul Festivalului „Carl Filtsch”: dirijorul Vladimir Ziva si pianistul Mikhail Petukhov, din Rusia, invitati la Festivalul de Interpretare Pianistica si Compozitie „Carl Filtsch”. Alaturi de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Vladimir Ziva, director artistic al Orchestrei Simfonice din Moscova, a dirijat Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra, de Rahmaninov si Simfonia a VI-a „Patetica”, de Ceaikovski. Solist a fost Mikhail Petukhov, pianist si compozitor, profesor la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova.Trei tenori in Piata MareTrei prieteni, trei tenori care au umplut sali de opera, dar si stadioane, au cantat in iulie in Piata Mare, pentru publicul larg.
Christian Polus, Johannes Gross si Luis del Rio, cele „trei voci care suna ca una singura”, au ales arii cunoscute, fredonabile, pentru ca oamenii care nu merg in mod obisnuit la concerte de muzica clasica sa se opreasca in Piata Mare, sa asculte si, poate, apoi sa caute sa asculte intreaga opera, fie ca e vorba de „Barbierul din Sevilla”, „Traviata” sau „Tosca”. A fost pentru prima oara cand in Sibiu a avut loc un asemenea concert, cu orchestra simfonica, in aer liber, pentru publicul larg. Festivalul International al Artei Lirice, din care a facut parte spectacolul, a inclus si un spectacol „Don Pasquale”, al Vienna Opera Company, unde spectatorii au avut acces si la repetitia generala. „Spiritul Europei” Orchestra de Camera „Spirit of Europe”, sub conducerea dirijorului Martin Sieghart, a cantat in noiembrie la Sala Thalia. Fara efervescenta manifestata in randul publicului la inceput de an, „Spirit of Europe” a dat doua reprezentatii, in a doua seara ramanand si locuri libere. Ansamblu format din treizeci si cinci de instrumentisti din douasprezece tari concerteaza indeosebi in spatiul UE si cel putin o data pe an in Orientul Apropiat, in cadrul proiectului „Dialogul Culturilor”. La Sibiu, „Spirit of Europe” a interpretat si Simfonia nr. 27 a lui Haydn, cunoscuta si sub numele de „Hermannstädter Symphony”. Anul muzical sibian s-a incheiat cu „Oratoriul de Craciun”, in decembrie.
PERSPECTIVE
Concerte in aer liber Un punct forte al programului sibian a fost diversitatea: de la concertele de muzica clasica, vocal simfonice, opera, la jazz simfonic si muzica de film, spune Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu. Deja sunt conturate parteneriate pentru 2008, datorate acestui an special. Prin prezenta viitorilor parteneri la Sibiu, apar noi colaborari pentru anul urmator, de exemplu cu „Sinfonietta Luxemburg”. Dar cea mai importanta pentru publicul larg este decizia directorului filarmonicii de a continua spectacolele in aer liber. „Concertul cu cei trei tenori a fost o premiera si s-a bucurat de mare succes. Cand am urcat pe scena din Piata Mare si am privit publicul, m-am simtit ca atunci cand am urcat prima oara pe scena Salii Thalia. Ne vom stradui sa mentinem aceste concerte in aer liber si ele sa devina traditie”, spune Ioan Bojin.