In Mesopotamia antica, un artizan, facand vitraje cu ornamente albastre prin acoperirea steatitului cu un mineral de cupru, gaseste in cuptor o bucata neasteptata de material stralucitor de culoare albastra. Se dovedeste a fi un pigment minunat pentru picturile papirus, care a devenit utilizat la scara larga de catre egipteni.
La inceputul secolului al 18-lea, un alchemist care dorea sa obtina un pigment rosu a dat peste un lot de potasiu contaminat si constata ca a obtinut un albastru intens si profund, pe care a inceput sa il comercializeze in cativa ani ca albastru de Prusia.
De-a lungul istoriei astfel de accidente in tehnologia chimica au produs noi pigmenti de colorare pentru artisti. S-au depus mai eforturi pentru obtinerea unor pigmenti, dar, avand in vedere intelegerea limitata a principiilor chimice, si mai ales orice notiune reala a modului in care compozitia se refera la culoare, descoperirea de noi pigmenti a fost in mare parte o afacere intamplatoare.
Chimia nu a incetat sa evolueze, si nici arta. Sunt descoperite noi tehnici care unesc si astazi cele doua domenii. Unii considera a fi chimie, altii arta, dar este putin din amandoua. Si ne referim aici la o tehnica de decorare mai putin cunoscuta, dezvoltata si utilizata in sud-vestul Angliei. Este vorba despre mocha diffusion. Produsele rezultate in urma acestui proces decorativ se numesc Mochaware.
Sursa foto: jovicpottery.com
Sunt decorate in special vasele din ceramica, dar nu numai. Aceasta tehnica este aplicata in mod traditional pe vase din lut rosu si alb, dar se poate face pe aproape orice corp de lut, la aproape orice temperatura. Amestecul care este folosit pentru a forma modele este realizat din ceai din frunze de tutun, apa si colorant. Solutia de nicotina reprezinta unul dintre acizii slabi care pot fi folositi.
Multi alti artisti vor alege acidul citric, precum sucul de lamaie, cafea sau otet. In timp ce suprafata este inca umeda, inainte de a incepe sa-si piarda stralucirea, combinatia de acid/culoare este picurata pe stratul umed alcalin de pe suprafata vasului. Ceaiul acid reactioneaza cu acesta, iar in punctul de contact cresc rapid dendrite care duc la modele spectaculoase.
A.I.
Iulie 2016