inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cand adultii se uita la desene animate

0 Comentarii
Aflat la cea de-a doua editie, Festivalul Anim'est va prezenta anul acesta sute de animatii din toate zonele cinematografice importante.

Lumea imaginatiei isi face loc, treptat, in viata de zi cu zi, asigurandu-ne evadarea mult dorita din realitate. Festivalul anual de animatie din Bucuresti isi propune sa promoveze filmul de calitate de acest gen si sa incurajeze studierea tehnicilor de animatie.

Pentru toate varstele

Festivalul organizat de Este’n’Est se desfasoara in Bucuresti, intre 5 si 14 octombrie, filmele urmand sa ruleze in trei locuri: Cinema Europa, Cinema „Elvira Popescu” si Cinema Union.

Fata de anul trecut, editia din acest an este mai mult decat o prezentare de film: cuprinde o puternica ramura competitiva, workshopuri de animatie si mai multe categorii noi. Sectiunile competitive sunt cinci la numar: lungmetraj, scurtmetraj, animatii romanesti, videoclip si advertising, precum si animatii create de studenti.

Piesele de rezistenta vor concura la Categoria scurtmetraje, unde s-au inscris cele mai recente animatii ale celebrilor creatori Bill Plympton („Shuteye Hotel”), Don Hertzfeldt („Everything will be ok”) sau Konstantin Bronzit („Lavatory Lovestory”). Intre cele 18 clipuri din cadrul sectiunii Videoclip&Advertising se numara si clipurile „Copiii sirenelor”, realizat de studioul Videorgy pentru Loredana Groza, si „Smoke Flow”, realizat de Catala pentru Cheloo.

Deschizatorii de drumuri

Fiecare secventa a filmului de animatie este realizata individual.  Secventele pot fi desenate separat si apoi fotografiate, pot fi fotografii facute unui obiect aflat in miscare ori pot fi complet generate cu ajutorul computerului. Indiferent de modul de realizare ales, filmul animat urmareste acelasi lucru: crearea bunei dispozitii prin personaje imaginare care interpreteaza diferite „roluri”.

Istoria filmului animat a inceput in 1890, cu filmul creat de francezul Charles-Emille Reynaud, iar animatiile sale constau in siruri de 500 de cadre. Primul film de animatie standard a fost „Humorous Phases of Funny Faces” (1906), de J. Stuart Blacketon.

Pelicula prezenta un desenator care schita chipuri pe o tabla, iar fetele pareau ca prind viata. Niciunul dintre cele doua filme nu s-a pastrat pana in ziua de astazi. Cel mai timpuriu film animat care a supravietuit pana in prezent este „The Adventure of Prince Ahmed”, din 1926, construit dupa firul narativ al cartii „O mie si una de nopti”.

Poductia Walt Disney, „Alba-ca-Zapada si cei 7 Pitici” este considerata una dintre primele lungmetraje de animatie. Acest film este si cel care marcheaza inceputurile erei de aur Walt Disney si ale fenomenului filmelor de animatie.

Revolta anti-Disney

In opozitie cu stralucirea si grandoarea figurilor Disney, apare un personaj creat de romanul Ion Popescu-Gopo, Omuletul lui Gopo. Omuletul este un caracter nud, schitat din doar cateva linii, care, in ciuda infatisarii simple, interpreteaza cat se poate de complet problemele lumii contemporane. Gopo a fost intotdeauna un pionier in tot ceea ce a intreprins. El a marturisit ca a incercat sa realizeze desene animate de perfectiunea  tehnica a filmelor americane de animatie, dar nu s-a putut, motiv pentru care a inceput o revolta anti-Disney.

Omuletul este creatia care a insufletit aceasta revolta. Realizat cu economie de linii si lipsit de expresivitatea caracteristica celorlalte personaje din desenele animate, Omuletul lui Gopo se impune prin seriozitate si prin complexitatea „rolurilor” interpretate. Ion Popescu-Gopo a incercat sa depaseasca barierele tehnice si modelele vremurilor si a reusit cu brio.

Primul sau succes, Marele Premiu - Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes (1957), cu „Scurta istorie”,  s-a datorat tocmai faptului ca filmul sau nu datoreaza nimic nici lui Disney, nici lui Grimault sau altei scoli de film. Personajul creat de Gopo era indragit de toata lumea, de la cei mici la cei mari. Simplitatea figurii a fost mereu completata de profunzimea subiectelor abordate, iar secventele pline de ritm si imaginatie au cucerit ani la rand publicul.

De la Gopo la Shrek

Treptat, spectatorii au inceput sa se orienteze spre animatii in care esteticul preia puterea. Intr-o epoca mai putin nonconformista, copiii romani urmareau Maria Mirabela, Mihaela sau radeau cu Zait si Pagadi nu pentru ca aceste seriale animate insemnau un progres in domeniu, ci pentru ca nu aveau de unde alege. Acele vremuri au trecut si odata cu ele si personajele considerate deja invechite de catre noile generatii, care prefera sa-i vada pe Spiderman sau Shrek.

Acestia din urma reprezinta evolutia tehnicii; „Shrek”, votat de spectatori drept cel mai urmarit film de animatie, este realizat in intregime cu ajutorul computerului. Filmul si-a facut fani in randul spectatori lor obisnuiti, dar a cucerit si critici din intreaga lume, prima parte din „Shrek” castigand Oscarul pentru Cel mai bun film animat in 2002.

Filmul a adus in total incasari de 1,4 miliarde de dolari si s-a vandut in 90 de milioane de DVD-uri. „Shrek I” a acumulat aproape jumatate de miliard de dolari, in timp ce „Shrek II” a adunat 920 de milioane de dolari, plasandu-se pe locul trei in topul tuturor timpurilor.

Cu toate ca metodele de realizare folosite in filmele animate recente sunt mult superioare celor de odinioara, subiectele nu difera prea mult: intalnim aceleasi zane si feti-frumosi, aceeasi lupta intre bine si rau, aceeasi dorinta de salvare a persoanelor iubite.

Succesul filmului „Shrek” se datoreaza si faptului ca prin personajele feerice si situatiile descrise cu mult umor a fost redefinita lumea basmelor.
Organizatorii spera ca festivalul va readuce la viata pasiunea romanilor pentru animatie si va contribui la eliberarea de sub presiunea cinematografiei comerciale.

ISTORIC

Filmul romanesc de animatie

> Primul desen animat romanesc, „Pacala in Luna”, a fost realizat de caricaturistul Aurel Petrescu, in 1920. Acest film nu a putut fi insa pastrat.

> Cel mai vechi film romanesc de animatie care a ajuns pana la noi este creatia lui Marin Iorda, „Haplea”.

> Cel care a adus renume mondial animatiei romanesti este Ion Popescu-Gopo, cu personajul „Omuletul”. In 1957, el a castigat „Marele Premiu” Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes, cu pelicula „Scurta Istorie”.

Voteaza


Pe acelasi subiect: videoclip | advertising | Disney | Marin Iorda | Gopo
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Pictorul Stefan Caltia, fata cu Securitatea

Organizarea expozitiilor de arta in muzeele occidentale punea artistii in atentia politiei politice. Dupa expozitia 'Vinzatorul de aripi' de la Muzeul National de Arta din Cluj, pictorul Stefan ...

 Stelele Moscovei pe Gheata pentru a treia oara in Romania in luna decembrie
"Stelele Moscovei pe Gheata", pentru a treia oara in Romania in luna decembrie

“Stelele Moscovei pe Gheata” Patinaj absolut, pentru a treia oara, in Romania 18 decembrie, Bucuresti, Sala Polivalenta “Stelele Moscovei pe Gheata” vin, pentru a treia ...

Targ de antichitati pe strada Marasesti din Timisoara
Targ de antichitati pe strada Marasesti din Timisoara

Editia cu numarul 50 a targului de antichitati, handmade si produse traditionale Expo Timisoara International inceputa miercuri 10 iulie se va incheia sambata, 13 iulie, informeaza timisoaraazi.ro. ...

Expozitie fotografica Bogdan Girbovan la Venetia
Expozitie fotografica Bogdan Girbovan la Venetia

Preview pentru publicul veneţian al proiectului “Uniforme şi veşminte” de Bogdan Gîrbovan Sâmbătă, 2 noiembrie 2012, ora 18.00 , în Mica Galerie a ...

Clujenii de la Hara, pe 3 la "Song of The Year"

O piesa a clujenilor de la Hara s-a clasat pe locul 3 la sectiunea pop a proiectului „Song of The Year", derulat pe plan international de postul muzical VH1. Piesa „O zi" nu a ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline