Oras mai mult sau mai putin important pentru turistul grabit aflat in cautarea spectaculosului, Campulung Muscel este in mod cert o destinatie culturala si de odihna exceptionala. Ca orice veche asezare si aceasta s-a infiripat in apropiere de o apa curgatoare, intr-un cadru natural variat capabil sa-i ofere sansa de a valorifica resursele. In departare, spre nord, se zaresc culmile abrupte ale Muntelui Iezer care se continua, mergand spre Campulung, cu dealuri si o larga depresiune.
Despre Camplung Muscel se poate vorbi cel putin pe trei paliere ale istoriei: preistorie, evul mediu si perioada moderna. Fiecare in parte ofera o latura a frumosului sau trecut insa alipite se completeaza oferind imaginea de ansamblu care este deosebit de spectaculoasa.
Ca si in alte parti, si aici istoria nescrisa a precedat-o pe cea scrisa. Urme din perioada bronzului tarziu (1700-1600 i. Hr.) si din cea a geto-dacilor atesta prezenta umana din cele mai vechi timpuri, cand oamenii traiau in triburi iar mai apoi obsti satesti.
Potrivit anumitor istorici, legenda descalecatului in Tara Romaneasca a lui Negru Voda ar fi legata de Campulung Muscel, fiindca aici gasim prima capitala a Munteniei stabilita de Basarab I.
Asemenea celorlalte orase, Campulungul a trecut in evolutia sa prin fazele de sat, targ, pentru ca la începutul sec. XIV sa devina oras. Aceasta evolutie a fost determinata de sporirea numarului de locuitori, de cresterea continua si intensa a producţiei mestesugaresti si a schimbului de marfuri.
Prima mentiune documentara dateaza din 1300, Campulungul fiind cel mai vechi oras din Tara Romaneasca. Pana in secolul XVII a trait aici o insemnata comunitate saseasca, a carei amintire se pastreaza doar in colbul documentelor.
Odata cu trecerea timpului orasul s-a schimbat si s-a modernizat dar fara a lasa sa piera definitiv asezamintele considerate astazi a fi cele mai de pret. Printre acestea se numara Biserica Baratia edificata in secolul XIII, care gazduieste lespedea funerara a comitelui Laurentis de Longo Campo (primul comite sasesc al orasului Campulung), si Biserica Domneasca, edificata in 1567 de Petru Schiopul si doamna Chiajna.
Manastirea Negru Voda a fost ctitorita de voievodul Radu Negru in 1215, rezidita de Basarab I si finalizata de Nicolae Alexandru Basarab. In interior se gaseste mormantul lui Alexandru Basarab.
Orice plimabare din zi si din noapte pe strazile Campulungului trebuie sa inceape cu Bulevarul "Pardon" care si-a luat numele de la scuzele pe care si le adresau locuitorii unii altora din cauza aglomeratiei.
De aici au rasarit multe dintre mintile luminate ale neamului nostru, ganditorul crestin Petre Tutea, cel care aprecia ca "o caruta de tarani care au tinut in sah imperii", vorbind despre stramosii nostri, si matematicianul Ion Barbu, autor al unor poezii fascinante.
Daca aveti suficient timp la dispozitie nu ezitati sa faci o vizita Muzeului de Etnografie si Arta Populara si Muzeului de Istorie si Arta Plastica.
Imagine: Theodor Aman - Strada in Campulung (1890)
C. I.