Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul sa ia parte la campania de arhivare a memoriei colective intitulata Da-mi o amintire. Campania se va desfasura in perioada 2 – 31 martie 2016 in stricta legatura cu expozitia Egal. Arta si feminism in Romania moderna deschisa la parterul Galeriei Nationale.
Intrucat arhivele publice pastreaza informatii insuficiente pentru scrierea unei istorii complete a artei femeilor, MNAR va asteapta sa contribuiti cu propriile amintiri (fotografii, scrisori, jurnale, povesti, ale rudelor sau ale prietenilor de familie care au cunoscut artistele prezente in aceasta expozitie). Dati-ne amintirea dumneavoastra si noi o vom da mai departe istoriei! Numai asa putem sa scriem impreuna istoria recenta a artei romanesti!
Campania Da-mi o amintire va avea ca finalitate includerea arhivei vii sub forma unei Culegeri de amintiri in expozitia Egal. Arta si feminism in Romania moderna in luna aprilie a acestui an. Suntem convinsi ca alcatuirea acestei arhive a povestilor personale va aduce in fata publicului povesti necunoscute, inedite despre arta vizuala.
Important! Materialele pot fi trimise pe adresa arhiva@art.museum.ro (maxim 2 MB, iar daca materialele depasesc dimensiunea ceruta, pot fi trimise prin wetransfer.com) sau aduse direct la sediul muzeului din Calea Victoriei, 49 -53 (poarta C, langa Sala Palatului).
Scrierea istoriei artei este un proces viu, dinamic, care se actualizeaza constant in functie de transformarile si valorile societatii. In procesul trecerii de la memorie la istorie, povestea personala si experienta individuala au devenit o resursa activa, care nu de putine ori ofera informatii pe care alte arhive nu le pot pastra.
Expozitia EGAL. Arta si feminism in Romania moderna propune o lectura a artei in relatie cu mediul social in care s-au dezvoltat primele artiste din Romania. Selectia curatoriala urmareste reprezentarea universului intim, personal al artistelor, pentru a deschide posibilitati noi de reflexie asupra conditiei artistei in societate, pornind de la premisa feminista potrivit careia „personalul este politic”. Creatiei primelor artiste din Romania i se alatura activitatea militanta pentru emancipare pe care acestea au desfasurat-o ca parte complementara a unui intreg insuficient explorat pana astazi. Expozitia reuneste piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrascu, Merica Ramniceanu, Magdalena Radulescu etc.
Invitand la abandonarea oricaror prejudecati, demersul expozitional este o incursiune spectaculoasa si revelatoare in universul necunoscut al unor creatoare al caror parcurs artistic este strans legat de miscarea feminista. Expozitia EGAL. Arta si feminism in Romania moderna poate fi vizitata pana pe data de 17 aprilie 2016, la parterul Galeriei Nationale (Calea Victoriei 49 – 53). Curatoarea expozitiei este Valentina Iancu, coordonatoare Monica Enache, specialiste in cadrul Sectiei de Arta Romaneasca Moderna a MNAR.
Martie 2016