Camogli a fost de la inceput o asezare pescareasca si la fel a ramas pana astazi, chiar daca modernizarea i-a mai schimbat rostul initial. Traditia spune ca insusi numele reprezinta o descriere a acelor momente cand barbatii plecau departe pe mare lasand familiile acasa. Camogli s-ar traduce, asadar, prin “casele sotiilor”.
Satul se afla in inima rivierei italiene, in regiunea pitoreasca de la poalele Muntelui Portofino, si reprezinta unul dintre locurile preferate pentru escapada de weekend. Gratie pozitiei geografice, Camogli este cunoscut de obicei ca loc de odihna pentru milanezi si genovezi, insa asezarea nu duce lipsa nici de turisti straini.
Avand de-o parte pantele abrupte ale Monte di Portofino iar de alta Marea Ligurica, Camogli reuseste sa atraga tot mai frecvent atentia drumetilor. Pe langa elementele cadrului natural, un rol major il au casele multicolore impreuna cu portul si mica fortificatie de pe promontoriul stancos.
La Castel Dragone veti descoperi o expozitie permanenta interactiva, care explica pe intelesul tuturor relatia speciala dintre Camogli si apa marilor. Tot in apropiere de castel veti gasi Basilica di Santa Maria Assunta, deosebita prin interiorul decorat in stil baroc. Vara, poti face o excursie cu barca la Manastirea San Fruttuoso, intre Camogli si Portofino.
Dintre specialitatile culinare locale, doua isi leaga numele direct de aceasta asezare: Camogliesi si Focaccia. Daca va intereseaza puteti incerca variatii gustoase ale acestor doua feluri la Pasticceria e Focacceria Revello, de-a lungul malului marii pe Via Garibaldi. Camogliesi este o prajitura facuta cu ciocolata si crema de rom.
Portul dotat cu barci de dimensiuni reduse se gaseste in varful nord-estic al coastei curbate. Plasele de pescuit sunt aruncate pe pamant sau pe balustrade ca sa se usuce, asa ca poti simti intotdeauna mirosul puternic al marii si pestelui. Daca planifici o vacanta la Camogli in cea de-a doua Duminica a lunii Mai, fii sigur ca nu ratezi Sagra del Pesce, festivalul la care pestii sunt prajiti intr-o tigaie cu diametrul de 3,8 m (considerata de unii cea mai mare din lume).
Un eveniment mult mai serios si cu incarcatura spirituala este Stella Maris, organizat in prima duminica din august. Dupa lasarea intunericului, toate luminile orasului sunt stinste pentru a fi trimise plutind pe mare lumanari care simbolizeaza sufletele marinarilor disparuti.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro