Cu un fizic de veritabil gladiator, in varsta de 45 de ani, argentinianul Jose Cura a fost numit de presa internationala „o creatie a teatrului, o versiune masculina a Mariei Callas”.
Cariera sa a inceput odata cu parasirea locului natal, Rosario, din Argentina, si stabilirea la Verona, unde a debutat la aproape 30 de ani. Treptat, vocea sa puternica, cu accente dramatice si temperamentul exploziv l-au impus intr-un vast repertoriu. I-a interpretat pe Othello, Turandot, Stiffelio, Samson si, acum, il intruchipeaza pe „Don Jose”, in „Carmen”.
Cure a tinut joi seara un moment de reculegere in memoria tenorului Luciano Pavarotti, in deschiderea concertului sustinut de Orchestra din Paris la Sala Palatului. Spectacolul din aceasta seara se anunta a fi unul dintre marile evenimente ale actualei editii a Festivalului „George Enescu”.
Reporter: Cativa dintre partenerii cu care cantati la Bucuresti sunt romani si inca nu ii cunoasteti. Cat de confortabil este acest lucru?
Jose Cura: Poate fi dificil, intr-adevar, dar suntem norocosi intr-o privinta: avem o limba comuna, si aceasta este Muzica. Asa ca putem comunica foarte usor chiar daca nu vorbim aceeasi limba, nu avem aceleasi obiceiuri, aceleasi gusturi, chiar daca suntem personalitati diferite; dar stam pe scena, facem aceeasi muzica, devenim acelasi grup. Asta e minunat in a face muzica.
Nu va place sa fiti comparat cu alti tenori. „Versiunea masculina a lui Callas” va satisface insa mai mult?
Bineinteles, este un alt mod de a compara. Nu se compara vocile, ceea ce este ceva... stupid, ci accesibilitatea pentru scena. Asta este ceva foarte diferit si ma face fericit.
Ce le spuneti tinerilor la cursurile de masterclass pe care le sustineti? Care sunt lucrurile cele mai importante, in sens bun sau rau, la care sa se astepte?
In primul rand, sa respecte adevarul, in acest sens sa evolueze. Nu este nimic urat pentru un artist decat sa joace prefacandu-se. Daca nu ai o prestatie in sensul realitatii sentimentelor, nimeni nu te vede. Poti sa ai cea mai buna tehnica, cea mai frumoasa voce, dar nimic nu se va intampla.
Publicul isi doreste ca un mare artist sa fie mereu perfect. Cat de dificil este sa rezisti unei asemenea cereri?
Este imposibil sa rezisti, asta face parte din joc. Un lucru bun, in cazul meu, este ca nu am fost niciodata perfect, dar ca sunt mereu profund implicat. Este adevarat ca oamenii asteapta mult de la tine pentru ca esti faimos si, de fiecare data cand esti in scena, ei doresc sa fii... in top, cel mai bun. Dar asta nu este mereu posibil, pentru ca esti.. o fiinta umana!
DISTRIBUTIE
Spectacol cu solisti celebri
Carmen va fi intruchipata de mezzosoprana Hadar Halevy, din Israel, o specialista a acestui rol. In Micaela apare soprana Nicoleta Ardelean, pe care bucurestenii au putut-o deja urmari in concertul de deschidere a festivalului. Alaturi de artistii oaspeti vor canta solisti ai Operei Nationale, printre care Stefan Ignat (in Escamillo). La pupitrul dirijoral se va afla Mario de Rose.