inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Calitatea vietii

0 Comentarii

La intrebarea - unde este cel mai bine sa locuiesti ? - raspund nenumarate clasamente alcatuite pe baza unei munci sustinute, fiind luati in considerare nenumarati factori. Topurile  incearca sa prezinte in fiecare an avantajele si dezavantajele tarilor din intreaga lume, pentru a arata care dintre acestea se situeaza pe pozitiile superioare in clasamentul calitatii vietii. Pentru 2007 un astfel de clasament raspunde : Franta.  


 













Arles   city aix en provence    


 


 


 


Tarile europene se gasesc pe primele locuri, Olanda, Elvetia, Danemarca si Luxembourg aflandu-se intre primele zece, Australia pe locul doi, Noua Zeelanda pe patru, iar Argentina, pentru prima data intre primele zece, ocupa chiar pozitia a zecea. Si tot pentru al doilea an consecutiv, Irakul ocupa ultima pozitie, fiind considerata tara cu cele mai scazute standarde privind calitatea vietii.


 


 


Criteriile sunt numeroase si variate, fiind luate in considerare costurile vietii zilnice, nivelul taxelor si preturilor, dinamica pietelor, climatul, nivelul de siguranta publica, stabilitatea politica, oportunitatile de afaceri si multe altele. La editia din 2007 au fost analizate cu atentie 193 de tari din toata lumea, existand noua categorii principale de evaluare : costuri, cultura si divertisment, economie, mediu, libertate, sanatate, infrastructura, siguranta si riscuri, climat.


 


Cand toate datele au fost procesate, analizate, catalogate, a aparut acelasi castigator ca si anul trecut : Franta. Chiar daca exista si aici dezvantaje - de exemplu preturile sunt destul de ridicate, Parisul fiind pe locul 15 in topul celor mai scumpe orase din lume - Franta a castigat din nou. Este tara cu una dintre cele mai bine puse la punct infrastructuri (locul cinci in lume), chiar si calatoriile cu trenul la clasa a doua fiind confortabile si placute, mai ales cu trenurile de mare viteza. Toate orasele importante au o infrastructura de invidiat, iar la Paris, Lille, Lyon, Marseille, Toulouse si Rennes veti gasi si celebrele metrouri.


 


Franta are un nivel al inflatiei de doar 2 la suta, si se pare ca va oferi multe surprize in viitor, mai ales in domeniul sistemelor de comunicatii, transportului si energiei. Saptamana de lucru are doar 35 de ore, un francez din patru fiind angajat in sectorul de servicii publice. Se acorda un rol foarte important protectiei sociale, chiar daca nivelul somajului este de noua procente (in comparatie, Irlanda, una dintre cele mai puternice economii la ora actuala, are o rata a somajului de 4,5 la suta). Franta este un jucator redutabil si pe piata farmaceutica, cu vanzari anuale de peste 23,5 miliarde de dolari, reprezentand 24 din piata europeana de profil, fiind cel mai important producator european de medicamente.


 


Dar imaginea economica a Frantei este seducatoare pentru straini. Piata franceza pare dominata de produse de lux, de la parfumuri la cosmetice si moda, sau de vinuri rare ori specialitati culinare. Se uita insa ca in afara acestor exporturi Franta vinde pe piata globala avioane Mirage, masini Renault, Citroen sau Peugeot.


 


Franta se gaseste pe primul locul si in topul destinatiilor preferate de turisti in 2006, an in care  peste 76 de milioane de turisti au ales sa calatoreasca in Franta, ocupanta locului doi, Spania, putandu-se "lauda" cu  54 de milioane. Topul este completat de SUA (47 milioane), China (42 milioane), Italia (38 milioane), Marea Britanie (28 de milioane), Hong Kong (22 milioane), Mexic (21 milioane), Germania (21 milioane), Austria (20 milioane).


 











cassis   France Cassis


 


Potrivit statisticilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Franta este cel mai potrivit loc daca vreti sa duceti o viata indelungata, speranta de viata fiind in prezent de 83 de ani pentru femei si 76 pentru barbati, mai bine decat oriunde altundeva. In ultimul deceniu numarul centenarilor s-a dublat in Franta.   Este si o tara in care se acorda o deosebita atentie protectiei mediului.


 


Cu o infrastructura care ar putea servi ca model, o economie solida, un sistem de protectie sociala bine pus la punct, costuri reduse (cu notabila exceptie a Parisului), peisaje superbe si o cultura legendara, dar si cu o capitala romantica si cu o fascinanta istorie, nu este de mirare ca Franta a ocupat locul intai in topul calitatii vietii.


 


Pe a doua pozitie a clasamentului se situeaza Australia, in crestere cu o pozitie fata de anul trecut. Argumentele sunt similare : o economie solida, climat placut, costuri suportabile, numeroase oportunitati de afaceri si distractie, o moneda nationala puternica, viata politica stabila. Noua Zeelanda a mai urcat o pozitie, ajungand pe locul al patrulea, in parte datorita climatului si locurilor superbe, greu de uitat, care fac dintr-o calatorie in aceasta tara o expeditie intr-un taram magic. Dar Noua Zeelanda are mult mai mult de oferit decat peisaje demne de panzele pictorilor, orase ca Auckland, Wellington sau Christchurch fiind centre urbane pline de viata, foarte moderne. In egala masura micile orase de pe coasta Noii Zeelande va pot oferi conditiile unei vieti linistite, greu de gasit in alta parte. Auckland de altfel este pe locul cinci in topul celor mai bune orase din lume. Cu o rata scazuta a infractionalitatii, speranta crescuta de viata, infrastructura bine pusa la punct si o economie in crestere de la un an la altul, este o tara atragatoare pentru oricine.


 


Marea problema pentru Australia si Noua Zeelanda este sa obtineti cetatenia, legislatia fiind surprinzator de restrictiva, dar localnicii sustin ca in acest fel aici ajung doar cei foarte bine pregatiti, ceea ce pastreaza economia competitiva si aduce in cele doua tari doar imigranti valorosi.


 


La fel ca in oricare alt clasament de gen, tarile din nordul Europei se gasesc intre primele zece. Olanda ocupa locul trei, Elvetia locul sase, Danemarca locul sapte, iar Luxemburg locul noua. Singurele parti negative ale celor patru tari sunt costurile mari si in special  climatul greu de suportat pentru cei obisnuiti cu tarile mai calde. Dar cu un sistem de sanatate perfect functional si ieftin, infrastructura, o mare putere de cumparare, libertatea individuala si economii puternice, sunt tari unde ati putea sa va stabiliti fara nici o grija.


 


Argentina este surpriza placuta a clasamentului, reusind sa ajunga intre primele zece, revenindu-si surprinzator dupa criza economica din anii '90, chiar daca mai are mult de recuperat. Tara a fost inclusa pe lista celor mai bune tari atat pentru economia in crestere, cat si pentru orasul Buenos Aires, unul dintre cele mai cunoscute orase din lume, numit de multi Parisul Americii de Sud. Cu o arhitectura eclectica, in care se imbina cladirile in stil clasic si zgarie-norii construiti in anii 60 -80, Buenos Aires este un ansamblu unic de vechi si modern. Apartamentele sunt relativ ieftine si foarte spatioase, cu toate utilitatile, iar multi straini prefera sa isi cumpere locuinte aici, pentru ca pretul este de cateva ori mai scazut decat in Europa si SUA. Dar Argentina are si un alt centru important : Mendoza. Este una dintre cele mai importante regiuni viticole din lume, si cei interesati pot cumpara aici proprietati, pentru ca preturile sunt mici, iar climatul deosebit de placut. Mendoza este pe locul cinci in topul regiunilor viticole din lume, cu o indelungata traditie, primele vii fiind plantate in 1556 de misionarii iezuiti.


Costuri scazute, o atmosfera unica, o economie in crestere, tot atatea avantaje pentru cineva care alege Argentina.


 


Pozitia cinci este ocupata de Statele Unite ale Americii, in urcare cu doua pozitii fata de editia din 2006, in pofida devalorizarii dolarului, a razboiului din Irak si mai ales a obsesiei unui atac terorist iminent. Dar chiar si in ciuda acestor dezavantaje, SUA raman un adevarat miraj pentru intreaga lume, locul unde standardul de viata este suficient de ridicat pentru a atrage ca un magnet. Pe scurt, "oferta" americana este greu de ignorat.


 


Clasamentul celor mai nesigure orase din lume


 


Pe locul intai in acest top se situeaza orasul Bagdad, din Irak, tara care a ocupat din motive lesne de inteles si ultimul loc in topul calitatii vietii. Irakul este urmat in lista de Bangui (Republica Centrala Africana), Abidjan (Coasta de Fildes), Pointe Noire (Congo) si Luanda (Angola).


 


imagini: web-provence.com


 


Mai 2007


 


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline