James Hayes a adunat piesele din colectia sa in peste patru decenii, acestea ilustrand marea traditie culturala a caligrafiei chineze. Lotul oferit galeriei cuprinde 47 de lucrari de caligrafie, realizate din epoca dinastiei Ming pana la inceputul secolului XX. Pentru pasionati, caligrafia reprezenta mai mult decat simpla scriere, fiind o arta a revelatiei prin sens, interpretare, emotie, imaginatie si chiar prin simplul contact fizic intre cerneala si hartie.
Lucrarile de caligrafie prezentate au fost realizate atat de reprezentanti ai guvernului, cat si de invatati mandarini, cei mai multi dintre acestia fiind membri ai Academiei Hanlin si in acelasi timp caligrafi, pictori, poeti si filozofi apreciati. Unii dintre acesti mandarini ocupau functii importante in conducerea provinciilor, dar faima lor de artisti era mult mai mare decat cea de autoritati.
Majoritatea lucrarilor expuse sunt "cuplete". Forma originala a artei chineze, cupletul era alcatuit din doua fasii inguste de hartie sau matase, de regula asezate de o parte si de alta a unui tablou de mari dimensiuni sau usi. Textul cupletelor era ales din poezia clasica sau din literatura contemporana, fiind scris de caligrafi, fiind apreciat pentru valoarea literara si estetica. Era un obicei raspandit ca astfel de lucrari sa fie oferite cadou prietenilor si rudelor cu ocazia evenimentelor deosebite, sau sa fie oferite drept condoleante familiilor celor decedati.
27-09-2005
Foto : lucrare din cadrul expozitiei