Gandul va ofera impreuna cu ziarul de luni, 22 octombrie, DVD-ul ce contine California dreamin’ (nesfarsit), o productie MediaPro Pictures.
Filmarile pentru California dreamin’ (nesfarsit), primul lungmetraj al regizorului Cristian Nemescu, au inceput cu o intarziere de un an, fiindca Nemescu a insistat sa-l aiba in distributie pe Armand Assante, in rolul comandantului soldatilor americani care „aterizeaza” intr-o gara de tara si raman blocati acolo din cauza sefului de gara.
Mai aveau doua zile de montaj, cand a avut loc accidentul de masina in urma caruia regizorul Cristi Nemescu si sound-designerul Andrei Toncu si-au pierdut viata, in mod tragic si neasteptat. Producatorii au decis sa lase filmul asa cum era in acel moment, chiar daca montajul nu era complet finalizat.
Distribuit in celalalt rol important din film, Doiaru, seful de gara, Razvan Vasilescu isi aminteste ca regizorul l-a asteptat intr‑o seara la Teatrul Bulandra ca sa-i dea scenariul, i l-a pus in brate, marturisindu-i simplu ca s-ar bucura sa-i placa, si a plecat.
Singur cu scenariul, actorul a decis ca-i plac si povestea, si personajul, cu atitudinea lui un pic nebuneasca, si a acceptat sa joace rolul. „Cristi Nemescu nu avea aerul ca stie perfect cum se face un film, dar aceasta suveranitate a modestiei de care el dadea dovada pe mine m-a impresionat”, isi aminteste Razvan Vasilescu.
Nemescu i-a mai strans laolalta pe Ion Sapdaru (in rolul primarului de tara care incearca sa-i „distreze” pe americani), Maria Dinulescu (in rolul Monicai, fata lui Doiaru, care viseaza sa plece de acasa), Jamie Elman, pe care l-a gasit in Bulgaria, unde filma pentru o coproductie, Andi Vasluianu (prezent in mai toate filmele tinerei generatii de regizori), Alex Margineanu, despre care se spune ca-l reprezinta in film chiar pe regizor.
California dreamin’ (nesfarsit) este filmul unei ciocniri intre civilizatii, al unei intalniri prea indelung asteptate care se materializeaza prea tarziu, scotand la iveala furii ascunse, frustrari si complexe. Americanii sunt hartia de turnesol sub efectul careia ies la suprafata reactii ce spun foarte multe despre romani, asa cum sunt ei in profunzime.
Fara sa cada in pacatul filozofarii pe aceste teme, filmul are un umor sanatos, de replica si de situatie, roluri memorabile pentru toti actorii implicati si scene antologice. E un film pentru public, dar care a reusit sa-i castige si pe critici si pe juratii diferitelor festivaluri in care a fost invitat. Premiile au curs, iar numarul celor care l-au vazut peste tot in lume e tot mai mare.
Video-interviu cu Razvan Vasilescu realizat de Cristina Modreanu.
Premii pentru California dreamin’ (nesfarsit)
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA CANNES, FRANŢA
* Premiul Un Certain Regard
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA TORUN, POLONIA
* Premiul Special al Juriului pentru Cel mai bun scenariu
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM ANONIMUL, ROMÂNIA
* Trofeul Anonimul
* Premiul Publicului
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA MILANO
* Mentiune
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA IBIZA, SPANIA
* Premiul special Golden Falcon
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA RABAT , MAROC
* Premiul Juriului
FESTIVALUL EUROPEAN DE FILM DE LA BRUXELLES, BELGIA
* Premiul Iris pentru Cel mai bun film (Marele Premiu)
* Premiul Publicului
* Premiul special Canvas pentru Cel mai bun Film
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL PRODUCĂTORILOR INDEPENDENŢI DE FILM - MAMAIA, ROMÂNIA
* Premiul Criticii
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DE LA ELLENSBURG , WASHINGTON – SUA
* Premiul pentru Cel mai bun film
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM EURASIA, KAZAHSTAN
* Premiul Special al Sponsorilor „Atameken Holding” - acordat postum regizorului Cristian Nemescu
Armand Assante in exclusivitate pentru Gandul:
„Cand Andrei Boncea m-a prezentat cu entuziasm lui Cristi Nemescu, in urma cu trei ani de zile, am fost imediat impresionat de personalitatea acestui tanar si mai ales de simtul umorului pe care il demonstra cand era vorba despre actuala conditie a Romaniei in lume, precum si de parerea lui cu privire la asta. Cred ca iubea imens Romania si sintetizase cumva istoria acesteia si efectul ei asupra psihologiei si respectului de sine al romanilor.
California dreamin’ (nesfarsit) este pentru mine un film despre doua lucruri. Sau cel putin aceste doua lucruri sunt evaluate constant si verificate aproape in fiecare moment al filmului, cand il vezi: respectul reciproc si respectul de sine.
Cristi a avut capacitatea sa arate cum istoria umanitatii poate fi reflectata intr-un gest sau intr-o privire. El avea o uriasa empatie si dragoste pentru poporul sau si vedea cum greutatile trecutului Romaniei se reflecta in prezentul acesteia. California dreamin’ (nesfarsit) este o metafora pentru lumea in care traim. Cu toata tehnologia pe care o avem la dispozitie astazi, singurul lucru care in cele din urma face lucrurile sa se miste este propriul nostru caracter.
Am avut mare incredere ca povestea si filmul vor avea succes, inca din momentul in care am citit scenariul si l-am intalnit pe Cristi. El era exact asa cum imi spusese Andrei Boncea ca este. Succesul filmului se datoreaza iubirii lui Cristi pentru Romania.”
„Cea mai buna alegere pentru cine vrea sa vada un film si sa se simta bine este California dreamin’, fiindca are de toate, are si comedie, are si drama, spune ceva esential despre noi, romanii, asa cum suntem, are si o latura comerciala, ba are chiar si o scena de sex, e pur si simplu tot ce vrei” Maria Dinulescu