1. Capitala statului este Lima, oras fondat in 1535 de Francisco Pizarro. Astazi asezarea este o metropola cu aproape noua milioane de locuitori, al cincilea oras ca marime din cele doua Americi.
2. Cel mai important obiectiv, simbolul istoriei acestor locuri si reperul esential pentru cei care vin pentru prima oara in Peru este cu siguranta Machu Picchu, redescoperit in 1911 de Hiram Bingham. Au ramas destule ruine din vechea asezare pentru ca orice vizitator sa poata intelege cat de evoluata si fascinanta era civilizatia incasilor, dar in ciuda eforturilor si supozitiilor Machu Picchu isi pastreaza si astazi multe dintre secretele sale. Era (asa cum se presupune) un loc sacru? Era mai mult decat atat? Undeva in acest sit se mai gasesc ingropate comori ascunse, asa cum spun unele legende locale? Si de ce a fost abandonat dupa mai bine de un secol, fiind uitat pana la inceputul veacului trecut?
3. Si pentru cei pasionati de recorduri geografice aici poate fi vazut Canionul Cotahuasi, cel mai adanc din lume, atingand o cifra record de peste 3500 de metri. Situat in apropiere de Arequipa, canionul atrage in fiecare ani nenumarati curiosi, dornici sa vada o adevarata minune a naturii.
4. Universitatea San Marcos din Peru a fost deschisa in mai 1551. Este cea mai veche din America.
5. Pentru un poncho traditional este nevoie de aproximativ 600 de ore de munca. Vestmantul este aproape intotdeauna primit atunci cand copilul ajune la varsta adulta si il va folosi toata viata.
6. Cel mai cunoscut si iubit scriitor originar din Peru? Categoric Mario Vargas Llosa, caruia in 2010 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura.
7. Ocupa astazi pozitia a cincea in topul producatorilor si exportatorilor de aur din intreaga lume, a treia ca producator de cupru si cantitativ este cel mai important exportator de argint.
8. In Peru veti auzi nu mai putin de trei limbi oficiale: spaniola, Quechua si Aymara.
9. In Peru se cultiva 55 de soiuri de porumb, de la cel obisnuit la varietati de culoare neagra sau visinie. Nu intamplator in trecut schimburile comerciale intre comunitati se faceau folosind in loc de moneda acelasi porumb. Cartofii sunt insa mult mai populari, existand peste 3000 de soiuri diverse, si se pare ca sunt cultivati in regiune de aproximativ opt milenii. Tot aici veti gasi si peste 3000 de varietati de orhidee.
10. Samanii sunt inca nu doar respectati in Peru, dar in zonele sarace, departe de orase, sunt deopotriva medici, sfatuitori si lideri ai comunitatilor. Medicina moderna este inaccesibila pentru o buna parte din populatie (in mare masura din cauza pretului).
11. Cea mai inalta duna de nisip din lume? Poate ca nu v-ati fi gandit ca a fost stabilit un astfel de record, dar aceasta este Cerro Blanco, obiectiv turistic pentru cei temerari si dornici de aventura, cu o inaltime de 1176 de metri. Si daca va plac deserturile veti gasi in Peru si unul dintre cele mai uscate locuri din lume, desertul Atacama (pe care il imparte cu Chile) unde nu a mai plouat de peste patru secole.
12. Luptele cu tauri sunt inca foarte populare in Peru, si potrivit pasionatilor primele coride ar fi fost organizate aici dupa cucerirea de catre spanioli, inca din 1538. Sigur arena din Lima a fost terminata in 1768 (ceea ce o face sa ocupe a treia pozitie in topul celor mai vechi arene pentru luptele cu tauri) si in ciuda protestelor venite din partea organizatiilor de protectie a animalelor acest sport nu pare sa isi piarda din farmec de la o generatie la alta.
Foto: commons.wikimedia.org, wikipedia.org,