2. Pasionatii de automobile vor gasi in Cuba numeroase exemplare din anii 40-50, modele vintage care ar face fericit orice colectionar si care dau adesea strazilor aspectul unei parade de masini de epoca. Problema este ca multe dintre acestea si-au pastrat doar caroseria originala (poate nici aceasta cu totul) si in interior, ca intr-un puzzle pentru pasionatii de mecanica, se gasesc piese de diverse marci si din cele mai diferite perioade. Nu este un joc, pur si simplu piesele originale pentru aceste longevive masini nu se mai gasesc de multa vreme, asa ca proprietarii au fost nevoiti sa se adapteze, sa improvizeze si chiar sa inventeze procedee si solutii ingenioase, dar care fac un astfel de automobil lipsit de valoare pentru colectionari.
3. In parcul John Lennon din Havana veti gasi o statuie a celebrului Beatles, asezat pe o banca si purtand celebrii ochelari rotunzi. Cum accesoriul devenit celebru a fost in trecut furat de zeci de ori in prezent fanii muzicianului care vin sa viziteze monumentul vor constata ca statuia nu mai are ochelarii pe nas. Paznicul din apropiere ii tine asupra sa si ii pune statuii doar atunci cand turistii vor sa faca poze. Apoi ii ia si ii pune din nou in buzunarul propriu. Statuia a fost instalata aici in 2000, dupa ce Fidel Castro declarase ca Lennon a fost un revolutionar al muzicii.
4. Celebrul joc Monopoly se bucura de o uriasa popularitate in Cuba inainte de Fidel Castro, existand si o copie mai mult sau mai putin legala, Capitolio, produsa local si destinata celor care nu isi permiteau originalul american. Cum noul regim a considerat ca jocul este o transpunere a idealurilor si principiilor capitaliste Monopoly avea sa fie interzis, seturile din depozite distruse si tuturor celor care mai aveau fie si un singur exemplar li s-a cerut sa renunte la fel. Asa ca puteai, cel putin teoretic, sa fii amendat sau chiar mai rau daca autoritatile gaseau in locuinta sa un joc cunoscuta in toata lumea.
5. Pana in anul 2008 cubanezilor le era interzis oficial sa isi cumpere un telefon mobil. Si in prezent accesul la Internet este restrictionat. Mai mult decat atat, Cuba si Coreea de Nord sunt singurele tari unde nu veti gasi Coca-Cola, un alt produs al carui import si comercializare sunt ilegale.
6. Cel mai popular joc de societate din Cuba ramane si astazi dominoul, dar baseball-ul s-a impus in special in ultima vreme ca sportul preferat.
7. Un obicei vechi (aproape abandonat in vremea regimului comunist, cand era privit ca o superstitie burgheza) era ca de Anul Nou sa fie arse papusi artizanale, facute de fiecare familie, pentru ca in acest fel sa fie indepartat ghinionul, sa dispara neintelegerile intre oameni si mai ales intre rude, iar noul an sa fie unul prosper si fericit. Monigotes puteau fi de dimensiunile unei papusi obisnuite sau chiar de marimea unui om zdravan, facute din tesaturi vechi, perne, haine si lana, fiind aprinse la intersectii sau pe strada, in fata casei. O traditie care a fost la un pas de a fi pierdut dupa 1959 a revenit astazi si este cu siguranta un spectacol interesant mai ales pentru turisti.
8. Fiecare plantatie de tutun din Cuba trebuie sa vanda pana la 90 la suta din productia anuala statului, la un pret fix, dinainte stabilit. Ce ramane din frunzele de tutun din acel an poate fi vandut la orice pret si oricui. Iar fara tutun Cuba nu ar putea produce una dintre cele mai dorite marfuri pentru export, celebrele trabucuri, foarte apreciate de cunoscatorii din toata lumea.
Foto: telegraph.co.uk, wikipedia.org, travelandleisure.com