Atunci cand ganditorul Walter Benjamin a ales exilul, parasind Germania (unde lucrurile se schimbau cu repeziciune) pentru fabuloasa atractie a Parisului, parea ca a facut cea mai buna alegere. Pe masura ce nazismul castiga tot mai mult teren, pentru filozof era limpede ca nu se mai poate regasi in tara sa, asa ca singura lui posibilitate de a continua sa scrie si sa fie liber era sa plece din tara. Poate pentru totdeauna. Va ramane in capitala Frantei pentru un deceniu, ani fertili si prolifici in care poate sa publice, sa scrie mult, sa isi inceapa noi si noi proiect, ample, intimidante chiar si pentru admiratorii sai, si mai ale sa se tine pe cat posibil la distanta de tumultul istoriei. Visul sau era o viata pariziana dedicata doar scrisului si operei sale, departe de cenzura, amenintare, teroare si teama. Un ideal care se va dovedi de la an la an tot mai dificil de atins, pentru ca in cele din urma sa devina doar o iluzie.
Cand fortele germane inainteaza tot mai mult in tara sa de adoptie, Walter Benjamin realizeaza ca realitatea brutala si distrugatoare este la un pas de a sfarama si ultimele baricade pe care spiritul incerca sa le ridice, si ca este momentul unui nou exil. Din fata istoriei nu poti niciodata sa scapi si sa te pastrezi pe tine, asa ca in vreme ce armatele ocupa, lupta si cuceresc, ganditorul alege din nou sa plece. O va face initial spre sud, pentru a ajunge dupa cum spera in Portugalia, visand ca va reusi sa treaca oceanul si sa se refugieze in America. Numai ca ultimul capitol al vietii sale si-a inceput deja curgerea, fara ca ganditorul sa o stie. Iar aventura care trebuia sa ii aduca independenta si libertatea ar putea fi ultima.
Cunoscut pentru romanele sale traduse in mai multe limbi si premiate, dar si pentru poezia, lucrarile de istorie si critica literara sau pentru publicistica sa, Jay Parini reuseste din nou (asa cum a facut-o magistral si cu uluitoarea figura a lui Tolstoi) sa povesteasca un capitol esential al biografiei lui Walter Benjamin, de fapt chiar cel care incheie o viata, in acelasi fel viu, fascinant, plin de culoare. Sursele sale sunt diverse, de la memorii la jurnale de epoca, documente, insemnari, amintiri si marturii diverse, parcurse cu rabdare si pasiune, folosite ca mici piese de mozaic pentru a construi in fata cititorului o epoca tensionata, in care insasi istoria pare sa isi fi schimbat regulile, si tot ce este rau devine posibil, nu doar un posibil cosmar.
Jay Parini, Calatoria lui Walter Benjamin, editura Humanitas Fiction, 2023