Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea sa va invite sa vizitati expozitia Calatori prin manuscris, deschisa pana pe 31 august 2014 la parterul Galeriei Nationale. Inscrisa in programul Brancoveanu@MNaR, derulat de muzeu pe parcursul Anului Brancoveanu, expozitia aduce in prim-plan un liturghier brancovenesc, cu o bogata decoratie pictata, despre care se presupune ca a apartinut voievodului martir.
Printr-o scenografie atent construita puteti parcurge un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor si literelor miniate din manuscris, la capatul caruia este expus pretiosul obiect.
Ineditul expozitiei consta in faptul ca puteti vedea in fiecare zi o alta fila a manuscrisului, care face parte din Tezaurul cultural national. Biletul de intrare include cinci vizite in expozitia Calatori prin manuscris si o vizita in Galeria Nationala pana la data de 31 august 2014.
Liturghierul lui Constantin Brancoveanu, redactat si miniat in urma cu peste 300 de ani, este unul dintre cele mai valoroase manuscrise pastrate in Romania. Acesta cuprinde textul in limba greaca al celor trei liturghii, care reprezinta esenta serviciului divin al Bisericii Rasaritene: Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, cea a Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie cel Mare, numit si Dialogul. Desi nu poarta nicio mentiune cronologica explicita, manuscrisul poate fi datat, in functie de cele doua modele de filigran ale hartiei, intre anii 1693 si 1697.
Una dintre particularitatile manuscrisului este ca numele voievodului apare adesea in corpul rugaciunilor de pomenire si in monogramele pictate cu aur ce decoreaza pe margini anumite file. Acestea din urma caligrafiaza titulatura oficiala a lui Brancoveanu: Ioan Constantin voievod. Monogramele din corpul manuscrisului indica maiestria caligrafului si faptul ca se adresau aproape exclusiv unui cititor cu o educatie speciala.
Mesajul liturghiilor este tradus in imagini prin elemente vegetale si zoomorfe. Vrejuri savant impletite, fructe si flori, pauni si dragoni, lei, serpi, iepuri sau miei, pasari calandrinon ori chiar incercari timide de a surprinde chipuri de unicorni compun o lume incitanta pentru cititorul contemporan.
Durata: 17 mai 2014 - 31 august 2014
Locatia: Muzeul National de Arta al Romaniei, parterul Galeriei Nationale (Calea Victoriei 49-53)
Program de vizitare: miercuri-duminica, 11.00-19.00
Tarif: 10 lei intreg (include cinci vizite in expozitie si o vizita in Galeria Nationala)
Gratuit: in prima miercuri a fiecarei luni
Muzeul National de Arta al Romaniei