Calais, mic ora situat in nordul Frantei, alaturi de coloniile de odinioara face parte din diviziile administrative ale Frantei, teritorii aproximativ similare cu districtele Angliei.
Cele 100 de divizii sunt grupate in 22 de zone metropolitane si patru regiuni situate peste mari. Toate au acelasi statut legal si sunt considerate parti ale Frantei.
La randul lor, diviziile sunt impartite in 342 de arondismente, acestea fiind si ele impartite in cantoane. Fiecare canton are un numar de comune, iar in privinta teritoriilor de peste mare, unele comunitati joaca rolul unor divizii.
Daca va decideti sa va petreceti o vacanta in Calais veti ramane surpinsi de trecerea rapida de la cultura franceza la cea englezeasca. Calais se intersecteaza cu stramtoarea Dover, cel mai ingust punct din Canalul Manecii si este orasul francez ce se apropie cel mai mult de pamanturile Angliei.
In zilele senine puteti sa admirati stancile albe din stramtoarea Dover. Orasul vechi, Calais-Nord, este asezat pe o insula artificiala inconjurata de canale si porturi. Orasul nou, cunoscut si sub numele St. Pierre (Sfantul Petru), se intinde la sud si sud-est.
imagine: Portul Calais
Fiind cel mai apropiat oras al Frantei de Anglia, Calais a fost pentru mult timp un punct de trecere catre pamanturile engleze.
Anglia a ocupat si detinut Calais din 1347 pana in 1558 si adesea negustorii englezi se plangeau ca portul vechi este plin de pirati si nave ale acestora.
Asediul lui Eduard al-III-lea
Orasul Calais s-a predat regelui englez Eduard al-III-lea in 1347, dupa ce locuitorii acestuia au ramas fara alimente pentru mult timp.
Doua secole mai tarziu, in 1558, Calais a redevenit un oras francez recunoscut sub numele "teritoiul recucerit".
Portul Calais este astazi unul din cele mai populate din intreaga lume. Inafara de navele care circula din interese comerciale catre acest oras, turisti din intreaga lume incearca sa afle cat mai multe despre istoria orasului Calais, o istorie inca povestita de francezii care au populat zona dupa plecarea englezilor.