inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cagliari si Perth, doua târguri de la coada vacii

0 Comentarii


Exemplare pentru modul in care s-a aplicat, din birouri, reforma invatamintului universitar la noi au fost procedurile de evaluare a cadrelor universitare.



Heirupismul din domeniu a invrajbit durabil comunitatea universitara valaha. Exista facultati respectabile, ca Artele Plastice sau Muzica, in care numarul de articole publicate anual e irelevant, ca si titlul de doctor in domeniu; ce doctorat sa-ti dai in pictura?



Pictorii sint evaluati in functie de prestigiul expozitiilor la care expun (Bienala de la Venetia, Dokumenta de la Kassel). Muzicienii, in functie de prestigiul concursurilor la care participa si de numarul premiilor.



Umberto Eco s-a amuzat sa-si imagineze motivele pentru care o editura ar respinge publicarea Bibliei, a lui Don Quijote si a lui Proust.



Ca sa i-o iau pe urme, incerc sa-mi imaginez daca Michel Foucault ar fi putut primi vreo catedra universitara in Valahia. Recitind lista lucrarilor sale, constat ca nici una nu i-ar fi adus vreun punctaj in orice facultate din Romania: lucrarile lui nu sint chiar de istorie, fix de sociologie, sau exact de filozofie, sau de structuralism; n-ar fi fost pastrat ca asistent nicaieri, fiindca `vor fi punctate ca relevante numai lucrarile scrise in disciplina la care autorul e titular" : adica, daca predai anatomopatologie, iti vor fi recunoscute si punctate numai lucrarile de anatomopatologie.



Foucault a scris despre balamucuri, puscarii si sexualitate (istoria psihiatriei, istoria penitenciarelor, sexologie, trei discipline departate unele de altele). A luat LSD, s-a batut cu politia, a semnat o petitie privitoare la depenalizarea sexului cu minori. Nici lista de lucrari, nici dosarul penal nu i-ar fi deschis usile vreunei catedre universitare de la noi, prin prisma criteriilor de evaluare in vigoare.



Social Sciences Citation index il pomeneste de doua mii de ori.



La Facultatea de Drept, volumele si articolele publicate nu se pot distinge prin originalitate: nu e nimic remarcabil in a publica un Cod penal adnotat. Un mare profesor de drept e unul care cunoaste alt domeniu : expertiza psihiatrica, expertiza financiara.



Şi profesorii de drept, si cei de la economie sau de la medicina sint avocati, bancheri, chirurgi : veniturile lor extrauniversitare sint mult mai mari decit cele universitare; cercetarea ii intereseaza prea putin, fiindca nu ea decide cine avanseaza si unde si cind.



In domeniul filologiei, folcloristii si dialectologii au acces la mult mai putine fonduri de cercetare, mai putine simpozioane si congrese decit anglistii. Arheologii publica greu, doi, trei ani dupa incheierea sapaturilor. Şantierele sint de dimensiuni si de importanta inegala.



Evaluarea este, foarte adesea, cantitativa si nu calitativa. Ronald Coase si John Nash au primit, in amurgul vietii, Premiul Nobel pentru economie, pentru cite un articol de douazeci de pagini scris in tinerete: daca ar fi facut cariera universitara la noi, cu siguranta respectivele articole n-ar fi contat prea mult.



Un alt motiv de gilceava este indexarea si citarea articolelor, publicarea lor in reviste de prestigiu. Cind Giuseppe Brotzu a izolat, din Cephalosporium, un nou antibiotic, prin 1945, la Universitatea din Cagliari, in Sardinia (izolata si saraca pe atunci), si-a publicat descoperirea in Lavori dell'Instituto d'Igiene di Cagliari. Un confrate de la Oxford i-a cerut alte numere din respectivele anale.



- Pai, publicaram numaru' asta, a raspuns Brotzu : si daca mai descoperim ceva, mai publicam noi unul.
Brotzu nu publicase nici in Nature, nici in Science sau Lancet, nici in alta revista prestigioasa, cu cifra de impact.



Ce este cunoasterea?



In capitolul IV din Micul print, Antoine de Saint-Exupery vorbeste despre un astronom turc, singurul care a vazut asteroidul B-612, si si-a prezentat descoperirea la un Congres international de astronomie, dar nu l-a crezut nimeni, din cauza salvarilor si fesului. `Din fericire pentru asteroidul B-612, Ataturk impuse poporului sau costumul european. Astronomul relua demonstratia in 1920, in costum european, si de asta data toata lumea fu de parerea lui".



La inceputul anilor '80, Barry Marshall si Robin Warren au afirmat ca ulcerul e cauzat de o bacterie (numita ulterior Helicobacter pylori) si se vindeca cu antibiotice. Intr-o lume ideala, parerea lor ar fi fost verificata. In lumea reala nu i-a bagat nimeni in seama: acidul clorhidric din stomac e destul de puternic ca sa dizolve sirma : ce bacterie sa supravietuiasca acolo?



Nici unul dintre autori nu-si daduse doctoratul; unul era simplu rezident. Şi locuiau, of, la Perth, intre canguri, nici la Harvard, nici la Oxford, nici la Stanford. Domnii profesori nu s-au lasat prostiti. Descoperirile le fac profesorii doctori docenti de la Berkeley si de de la Heidelberg, nu felcerii de la Ciorogirla. Nu se fac descoperiri asa, aiurea, la Cagliari, oras de optzeci de mii de locuitori, si la Perth, care e unde-a dus mutul iapa.



Doi amariti de medici rezidenti sa vindece definitiv boala unei zecimi din bolnavii lumii? A Nazareth potest aliquid boni esse?
Domeniile umaniste ca lingvistica si sociologia sint si mai susceptibile de presiunea grupurilor de prestigiu, de establishments, de raporturi de ierarhie si de putere.



Unele sint in lumea stiintifica, altele in cea politica : si ambele ierarhii coopereaza in descurajarea inovatiei si incurajarea conformismului. Exista domenii mai presus de orice banuiala, ca fizica atomica, in care lista coautorilor e mai lunga decit textul articolului.



In marile echipe de cercetare din genetica si biologie moleculara rolul unei persoane sau a alteia intr-un proiect e foarte dificil de delimitat. Exista domenii glamour, pentru care Comunitatea europeana, Phare si alte institutii internationale dau fonduri cu nemiluita (traiul-rudarilor-ursarilor-si-lingurarilor-din-Slobozia; hahambasia in Iasi in secolul XVIII) dupa cum exista domenii pentru care orice finantare este exclusa (documente slave din secolul XV; domnitorii fanarioti; arheologia popoarelor migratoare in Transilvania; filologie rusa).



In Bizant, in veacul VIII, toate mintile se ocupau de teologie dogmatica; in Bucuresti, in 2007, toti umanistii se ocupa de drepturile omului si advocacy. Prioritatile politice sint cele care decid in ce directie curg (sau se scurg) banii, deci ce cercetari sint importante; nu confratii de breasla repartizeaza banii, ci sumbri birocrati europeni.



Asa cum americanii din sudul habotnic al Statelor Unite fac lobby pentru predarea creationismului in scoli, la fel ideologia europeana canalizeaza fondurile de cercetare pe criterii politice; comunicarea, mass-media, relatiile publice, politologia, advocacy-smadvocacy sint incurajate; stiintele fundamentale sint oropsite.
In plus, cercetarea de la noi se face `pe proiecte" conduse de `manageri de proiect" lucru care incurajeaza cercetarile pe termen scurt si cu echipe restrinse.



Moda americana a `proiectului" descurajeaza crearea unor echipe sudate si a proiectelor pe termen lung.
Pe scurt, e aproape imposibila realizarea unei grile uniforme de evaluare a competentei profesorilor universitari si a valorii cercetarii.



Poate ca ea e utila : dar fie ca ea sa se nasca de jos, din aprecierea cercetatorilor unii fata de altii, si nu de sus in jos. Cei care, adulti, reformeaza invatamintul sint cei care, pionieri fiind, treceau babute strada cu forta, ca sa-si indeplineasca planul de fapte bune.
Stimati domni ministri, lasati babuta pe trotuar, daca nu vrea sa traverseze.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Aripi deschise" la a V-a editie

Ajuns la cea de-a cincia ediţie concursul de poezie "Aripi deschise" va fi găzduit în data de 14 decembrie de sala mare a Teatrului "Mihai Eminescu" Botoşani. Organizat de ...

Festival de muzica alternativa Sound Vision
Festival de muzica alternativa: Sound & Vision

In perioada 20-22 mai 2016 , Bucurestiul gazduieste o noua editie a Sound & Vision, primul festival de muzica alternativa 100% romaneasca. Timp de trei zile, pe scena din Gara Regala Baneasa, vor ...

Concursul National de muzica populara CANTEC STRABUN editia a VII a 6 7 iunie 2013
Concursul National de muzica populara “CANTEC STRABUN” editia a VII- a, 6-7 iunie 2013

In perioada 6-7 iunie 2013, Alba Iulia va gazdui cea de-a VII-a editie a Concursului National de muzica populara “Cantec strabun”, ce are ca obiectiv principal identificarea si promovarea ...

Expozitie de primavara la Muzeul Taranului
Expozitie de primavara la Muzeul Taranului

Expozitie de primavara II Arta contemporana: pictura, grafica si sculptura 1 – 10 martie 2013, Sala Foaier Muzeul National al Taranului Roman Vernisaj : vineri, 1 martie 2013, ora 18.00, ...

Salon de arta plastica la Iasi

Salon de arta plastica profesionista la Iasi In cursul lunii octombrie 2005 Salonul de arta plastica profesionista "ARTIS" 2005, editia a V-a: salon traditional al filialei Uniunii ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline