inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cagliari - Sardinia

0 Comentarii



Cel mai mare oras de pe insula Sardinia, Cagliari a fost capitala inca din perioada romana, si este un loc ce trebuie vizitat de cei care vor sa descopere specificul si istoria acestor locuri. Multi dintre turistii ajunsi in Sardinia incep prin a vizita Cagliari, iar multi aleg sa revina, fascinati de atmosfera, monumentele si traditiile de aici. Cu cei peste 165.000 de locuitori - 300.000 daca se include si zona metropolitana - Cagliari este un oras important, iar in antichitate a fost un important centru comercial fenician, perioada in care era mai cunoscut sub numele de Karalis. A intrat apoi sub administratie romana, apoi bizantina, pentru ca mai tarziu sa fie condus de Genova, Pisa, apoi de Aragon, Spania, Austria, iar in secolul XVIII a intrat in Ducatul Piemont. Astazi Sardinia este una dintre cele mai cunoscute regiuni autonome ale Italiei.


 


 


Dupa unificarea Italiei si Sardinia a intrat intr-un proces rapid de dezvoltare economica, arhitecturala si culturala, din secolul XVIII incepand construirea mai multor cladiri existente si astazi, care au dat noului oras o infatisare moderna pentru epoca, amestecand traditia arhitecturala sardiniana cu puternice influente Art Nouveau. Un oras infloritor si interesant, a fost partial distrus in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial de bombardamentele aliate, fiind ulterior reconstruit. 


 


 


Partea veche a orasului este si cea mai interesanta, protejata de vechile fortificatii, construite in perioada in care Cagliari era sub stapanirea cetatii Pisa. Aici puteti admira Bastione San Remy, puteti vedea vechiul port, catedrala medievala sau cele cateva turnuri, bine pastrate, precum Turnul Sf Pancrans sau Turnul Elefantului, in trecut elemente-cheie ale structurii defensive.


 


 


Obiective, atractii, muzee


 


Biserica San Saturnino : situata la mica distanta de centrul partii vechi a orasului, este cea mai veche biserica de pe insula, datand din secolul V.


 


 


Catedrala : restaurata la jumatatea secolului trecut, este cea mai impresionanta constructie din oras si unul dintre cele mai populare obiective turistice. Restaurarea a schimbat radical aspectul constructiei, transformand vechea fatada in stil baroc intr-una in stil medieval, mult mai apropiata de proiectul initial. In interior puteti admira decoratiunile si obiectele de cult, statuile si altarul.


 


 


Palatul Guvernului Provincial : o impresionanta constructie clasica, ce a fost pana la inceputul secolului XX palatului guvernatorului insulei.


 


 


Muzeul de Arheologie din Sardinia : unul dintre cele mai importante muzee ale Italiei, cel mai bun loc pentru a descoperi totul despre istoria preistorica si antica a regiunii, de la artefacte si unelte la obiecte de arta si cult.


 


 


Basilica di San Saturnino : pentru credinciosi aceasta mica si veche biserica este unul dintre cele mai iubite lacasuri de cult si unul dintre cele mai apreciate monumente paleo-crestine din Sardinia, fiind dedicata sfantului ocrotitor al orasului, Saturninus de Cagliari, martirizat in secolul V. Fatada baroca, coloanele, lucrarile de arta religioasa, cripta bisericii, toate alcatuiesc un spatiu fascinant prin atmosfera sa.


 


 


Amfiteatrul Roman : ruinele acestei impresionante constructii pot fi admirate si astazi, la fel ca si apeductul din apropiere, un mic templu si numeroasele morminte de langa oras, o necropola care i-a fascinat pe arheologi.


 


 


Palazzo di Giustizia : o constructie realizata in anii 30 ai secolului trecut, un exemplu interesant si controversat de neoclasicism.


 


 


Gradina Botanica : Orto Botanico dell'Universita di Cagliari este vizitata mai ales de localnici, dar in ultimii ani si turistii ajunsi in oras au inceput sa vina aici.


 


 


Muzeul de Arta Asiatica Stefano Cardu : purtand numele unuia dintre cei mai apreciati colectionari italieni de arta asiatica, muzeul este o calatorie in lumea misterioasa si fascinanta a culturii asiatice. Exponatele, provenind aproape exclusiv din colectia Stefano Cardu, sunt numeroase si variate, de la lucrari de arta, ceramica si portelanuri, monezi la unelte, instrumente muzicale, sculptura, statuete, arme si obiecte de cult.


 


 


Galeria Nationala de Pictura : in afara unei mici colectii de arta contemporana, aici veti putea admira o bogata selectie de pictura, tesaturi si obiecte de cult, realizate de artisti precum A. Pirez, Figuera, Cavaro si multi altii. Foarte bine reprezentata este arta renascentista, cu puternice accente flamande si catalane. Sectiunea dedicata artei secolului XX este alcatuita aproape in intregime de lucrari ale unor artisti din Sardinia - Dessy, Cabras, Ciusa Romagna - tema cel mai des intalnita fiind spatiul rural, traditional.


 


 


Colectia de Lucrari in Ceara Clemente Susini : aceasta neobisnuita colectie de mulaje din ceara apartine Facultatii de Anatomie a Universitatii din Cagliari si include 23 de modele anatomice, create la inceputul secolului XIX de Clemente Susini, unul dintre cei mai buni modelatori ai Italiei. Cele 23 de piesa, de un realism extraordinar, au fost comandate de viceregele Carlo Felice, pentru a sprijini astfel facultatea.


 


 


Muzeul Cailor Ferate din Sardinia : chiar daca este un domeniu mai putin popular printre cei interesati mai curand de muzee de arta sau istorie, Muzeul Cailor Ferate este o experienta pasionanta. Aici veti descoperi totul despre istoria acestui mijloc de transport pe insula, de la fondarea "Compagnia Reale delle Ferrovie Sarde", in 1860 pana in prezent. Fotografii, documente, corespondenta, machete, instrumente, accesorii, uniforme, o lume interesanta, ce merita vizitata.


 


 


Casa Steri : Muzeul Agriculturii si Alimentatiei din Cagliari este mai putin cunoscut, din pacate, aici construindu-se o adevarata istorie a agriculturii traditionale si moderne, gazduita intr-una dintre cele mai cunoscute vile din oras. De la inceputurile cultivarii pamantului in regiune la utilajele moderne, de la uneltele primitive la cele noi, de la traditiile si obisnuintele alimentare, subliniind rolul major jucat de culturile de masline sau grane, este o adevarata experienta. In camere speciale veti descoperi bucatarii complet mobilate si utilate, vechi de secole, prese de ulei, cuptoare si multe altele.


 


 


Muzeul Florei si Faunei : singurul loc unde puteti gasi totul despre mediul si speciile din Sardinia, muzeul gazduieste periodic si expozitii de arta moderna realizata de artisti locali si italieni. In Sali speciale puteti descoperi flora si fauna insulei, inclusiv specii astazi disparute, iar in atelierul Giogus Antigas veti vedea cum se realizau in trecut jucariile.


 


 


Galeria de Arta Moderna : gazduita langa vechea parte a orasului, intr-o cladire eleganta, datand din secolul XIX, muzeul a devenit galerie de arta in 1928, colectia ce poate fi admirata astazi fiind construita in urmatoarele decenii, mai ales prin donatii din partea colectionarilor locali. Astazi aici se gaseste o selectie consistenta de arta neo-avangardista din anii 60 - 80, o colectie de arta populara.


 


 


Colectia Luigi Piloni : una dintre cele mai bogate colectii private din Italia, a fost donata in 1918 Universitatii, o parte dintre lucrari fiind expuse in cadrul expozitiei permanente. De la pictura si covoare la gravuri, litografii, sculpturi, harti, obiecte din argint, toate datand din secolele XVI - XX, Colectia Luigi Piloni reuneste sute de piese care au legatura intr-un fel sau altul cu bogata cultura din Sardinia.


 


www.artline.ro


 


Iunie 2008


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline