In Budapesta, cafeneaua a fost mult timp locul de relaxare, de intalnire, locul unde se discuta si se pun la cale planuri realiste sau dimpotriva fantastice, unde te revezi cu prietenii vechi sau iti faci altii noi, locul unde socializezi sau dimpotriva te gandesti la ale tale in compania unei cesti de cafea - oferta este de invidiat prin varietate si calitate - si a unei felii de prajitura traditionala maghiara - la fel de multe soiuri, poate chiar mai multe.
De-a lungul istoriei unele cafenele din Budapesta au devenit simboluri ale artelor, acolo intalnindu-se scriitori, pictori, muzicieni, actori, iar admiratorii acestora nu aveau decat sa mearga in acelasi loc pentru a-i vedea in carne si oase. Adesea aglomerata si plina de galagia discutiilor in contradictoriu, cafeneaua predispunea la cunoasterea celorlalti si in special la savurarea specialitatilor din meniu.
Astazi, cafeneaua nu a disparut din Budapesta, dar patronii au preferat sa se adapteze gusturilor in schimbare ale clientilor. Astfel, avem in mare trei feluri de cafenele :
- Cafeneaua clasica, ce respecta traditiile si regulile vechi de mai bine de un secol, de la retete la mobilier.
- Cafeneaua moderna, cu acces internet, mobilier in ton cu gusturile actuale si clienti pe masura, dar si cu unele specialitati aparte in meniu.
- Cafeneaua de tip american, unde clientii vin, iau un covrig sau o gogoasa si o cafea, plecand la fel de repede.
Oricare ar fi alegerea, Budapesta are cafenele de toate felurile, atat in centru cat si la periferie, iar fiecare local de gen are ceva special. Nu uitati insa ca in afara nenumaratelor feluri de cafea, o cafenea care se respecta are si o bogata lista de prajituri de toate soiurile, de la retete traditionale maghiare, foarte iubite si astazi, la retete experimentale, importate si adaptate in timp, fiecare cu admiratorii sai. Pentru ca in Ungaria cofetarii si patiserii precum Ruszwurm, August sau Hauer sunt afaceri de familie inca din secolul XIX, iar secretele retetelor au fost trecute de la o generatie la alta.
Dar cum a inceput istoria cafenelei in Budapesta ?
Inainte ca Viena sau Parisul sa isi faca simtita influenta, cafeaua era deja foarte apreciata la Budapesta, iar intre 1910 - 1930 a fost "varsta de aur", cand orasul se putea lauda cu aproape 500 de cafenele, raspandite peste tot, fiecare cu clientii sai. Majoritatea nu mai exista astazi, dupa razboi si o concurenta dura, dar mai puteti gasi cateva dintre vechile localuri, ce si-au pastrat farmecul, eleganta si atmosfera.
Cafeneaua era un loc atat de importanta in viata culturala si artistica a orasului, incat numerosi scriitori si artisti aveau masa rezervata, de unde arareori lipseau in orele de repaus. Multi dintre ei veneau la cafenea dintr-un motiv cat se poate de simplu : incalzirea propriei locuinte i-ar fi costat prea mult, asa ca preferau sa stea in localul preferat, unde discutau sau chiar scriau. Mai mult, cei deja cunoscuti beneficiau de asa-numitul "meniu al scriitorului" - hartie si cerneala gratuite, mancarea rece si cafeaua la preturi scazute. Pentru ca in definitiv simpla prezenta a unui scriitor putea sa atraga numerosi clienti.
Unul dintre cei mai populari clienti ai cafenelelor era cunoscutul umorist maghiar Frigyes Karinthy, unul dintre cei mai talentati literati ai secolului XX. Acesta era atras mai ales de cafenea ca loc al barfelor, zvonuri si mai ales al umorului, putand afla intr-un local mai multe decat din orice ziar al vremii. Se povesteste ca scriitorul a facut chiar un experiment. A spus o gluma originala intr-o cafenea din Buda, iar o ora si jumatate mai tarziu auzea gluma, spusa de altcineva, intr-o cafenea din Pesta.
Multe dintre cafenelele istorice au fost distruse de razboi sau au falimentat, iar regimul comunist s-a dovedit la randul sau un opresor al "culturii de cafenea", pe care o considera reactionara si nepotrivita moralei socialiste. Multe cafenele au fost inchise, intrucat autoritatile se temeau ca opozantii comunismului sa nu se intalneasca aici. Pana in 1948 practic toate cafenelele din Budapesta fusesera inchisa, multe avand o istorie de decenii.
Abia recent cafenele celebre in epoca precum Central Cafe, Cafe New York si altele au fost redeschise, in incercarea de a reinvia o traditie si o arta. Iar reactia publicului arata ca nici acum cafeneaua nu si-a pierdut puterea de atractie.
Cafenele in Budapesta
Vechi cafenele in Buda
Ruszwurm - cea mai veche cafenea din Budapesta
Adresa : Szentharomsag utca 7.
Deschisa in fiecare zi, de la 10 - 20, cu exceptia zilelor de miercuri.
Aceasta cafenea in stil baroc a fost deschisa in 1824, fiind un spatiu mic, dar stilat si intim, care isi asteapta fiecare client cu numeroase specialitati de patiserie si cofetarie, cafele de toate felurile si interioare decorate cu gust. Era inca in epoca un local atat de apreciat incat chiar si Elizabeth, imparateasa Austriei si regina Ungariei, isi trimitea curierii sa ii aduca prajituri de aici, ceea ce a adus o imensa popularitate cafenelei.
Proprietarul avea sa fie insa intemnitat dupa Revolutia din 1848 - 1849, iar in timp ce era in temnita unul dintre arestati, un anume Rudolf Linzer, i-a inspirat reteta biscuitilor Linzer.
In perioada verii cafeneaua Ruszwurm este plina de turisti, asa ca cea mai buna perioada, daca sperati sa prindeti o masa, este toamna sau iarna.
Angelika
Adresa : Batthyany ter 7.
Deschisa in fiecare zi, de la 10 la 22
S-a deschis la inceputul anilor '70 si isi primeste clientii cu mobilier neo-baroc, decoratiuni elegante si calde, cafea si prajituri de calitate si un personal foarte politicos si amabil. Foarte populara in zona.
Cafenele in Pesta
Cafe Gerbeaud
Adresa : Vorosmarty ter 7
Deschisa : 9.00-21.00
Situat chiar in inima Budapestei, Gerbeaud este frecventata in special de turisti, fiind una dintre cele mai vechi si mai cunoscute cafenele din Europa, deschisa la jumatatea secolului XIX. Cafeneaua Gerbeaud are trei magazine si o terasa, pe langa localul propriu-zis, iar bogatia si varietatea decoratiunilor interioare o fac un mic muzeu.
In interior veti gasi si portretul lui Emile Gerbeaud, maestrul patiser elvetian, care a cumparat localul in 1884. El este cel care a creat faimoasa konyakosmeggy: o bomboana cu cireasa amara, coniac si acoperita cu ciocolata neagra.
Dar cunoscatorii sunt atrasi la Cafeneaua Gerbeaud nu doar de cafelele de tot felul, dar mai ales de delicioasele prajituri, ce respecta vechile retete de aici, cea mai cunoscuta fiind chiar "prajitura casei" : nuci pisate si gem puse intre straturi de chec si totul acoperit cu ciocolata.
Alte specialitati : Dobos torta, Gesztenye pure (piure de castane cu frisca), Eszterhazy torta, Oroszkrem torta, Sacher torta, diverse feluri de strudele, inghetata.
New York Cafe
La parterul New York Palace, pe Erzsebet korut 9-11, deschisa in fiecare zi de la 9 la 24.
La inceputul secolului trecut, dintre cele 500 de cafenele din Budapesta, New York Cafe era considerata cea mai eleganta si cea mai cunoscuta, iar printre clientii obisnuiti se numarau scriitori si artisti faimosi in epoca. Se povesteste chiar ca scriitorul Ferenc Molnar si-a dorit atat de mult ca New York Cafe sa fie deschisa zi si noapte, incat nu a ezitat sa arunce cheia de la intrare in apele Dunarii. Multe pagini importante ale literaturii maghiare au fost scrise aici, muzicieni de succes si-au asternut aici notele, iar mari artisti ai secolului XX isi pregateau rolurile sau isi discutau spectacolele la New York Cafe.
Central Cafe
Adresa : Karolyi Mihaly utca 9
Cea mai mare dintre vechile cafenele budapestane, Central Cafe era in trecut un alt loc de intalnire al editorilor, artistilor, scriitorilor si poetilor, atrasi in buna masura de meniul bogat, cu numeroase specialitati de cofetarie si mai multe feluri de cafea. Pana in prima jumatate a secolului XX numerosi autori si-au scris cel putin o parte din opere aici, Central Cafe fiind o "vedeta" a boemei intelectuale a Budapestei. In perioada interbelica Central Cafe a avut varsta sa de aur, cand printre oaspetii obisnuiti se numarau Frigyes Karinthy si Lorinc Szabo, fiind inchisa dupa razboi de autoritatile comuniste. Prea populara si prea reactionara pentru gusturile acestora, Central Cafe avea sa ramana inchisa pana in 1989, cand a fost si prima cafenea de epoca redeschisa.
S-a pastrat din fericire farmecul unui local de epoca, de la mobilier la decoratiuni si servire, dar meniului i s-au adaugat si specialitati in ton cu vremea, precum Cafe Pepperino - espresso cu ciocolata si piper.
Lukacs
Adresa Andrassy ut 70.
Deschisa pana la ora 20.00 in fiecare zi.
Cafeneaua Lukacs a fost mult timp o afacere de familie, fiind nationalizata de autoritatile comuniste. Mai mult, devenind un loc interzis oamenilor obisnuiti, avea sa serveasca drept loc de intalnire pentru politia secreta maghiara, fapt binecunoscut de locuitorii din zona, care nu isi puteau retine strangerea de inima in preajma faimoasei foste cafenele. Dupa 1989 cafeneaua s-a redeschis, cu acelasi interior cu mese de marmura, coloane si un superb candelabru, dar vizitatorii spun ca ceva s-a pierdut iremediabil. Insa faima cafenelei Lukacs rezista mai ales datorita prajiturilor excelente.
Muvesz
Adresa : Andrassy ut 29.
Cafeneaua Muvesz (Artistul) isi asteapta in fiecare zi clientii, de la ora 9 la ora 24, desi cei mai multi sunt persoane in varsta, atrase de linistea si eleganta locului, decorat cu picturi, oglinzi, statuete, intr-un stil nostalgic si reconfortant. Pe toata perioada verii terasa localului este plina de cei care se relaxeaza privind aglomeratia de pe Bulevardul Andrassy.
Astoria
Adresa : Kossuth Lajos u. 19-21
Dintre toate vechile cafenele din Budapesta, se pare ca Astoria si-a pastrat cel mai bine farmecul, rezistand tuturor incercarilor si fiind astazi un local elegant, cu un personal profesionist si un meniu pe masura.
Octombrie 2007