In Budapesta, cafeneaua a fost mult timp locul de relaxare, de intalnire, locul unde se discuta si se pun la cale planuri realiste sau dimpotriva fantastice, unde te revezi cu prietenii vechi sau iti faci altii noi, locul unde socializezi sau dimpotriva te gandesti la ale tale in compania unei cesti de cafea - oferta este de invidiat prin varietate si calitate - si a unei felii de prajitura traditionala maghiara - la fel de multe soiuri, poate chiar mai multe. |
Foto : wiera.hu
De-a lungul istoriei unele cafenele din Budapesta au devenit simboluri ale artelor, acolo intalnindu-se scriitori, pictori, muzicieni, actori, iar admiratorii acestora nu aveau decat sa mearga in acelasi loc pentru a-i vedea in carne si oase. Adesea aglomerata si plina de galagia discutiilor in contradictoriu, cafeneaua predispunea la cunoasterea celorlalti si in special la savurarea specialitatilor din meniu.
Astazi, cafeneaua nu a disparut din Budapesta, dar patronii au preferat sa se adapteze gusturilor in schimbare ale clientilor. Astfel, avem in mare trei feluri de cafenele :
- Cafeneaua clasica, ce respecta traditiile si regulile vechi de mai bine de un secol, de la retete la mobilier.
- Cafeneaua moderna, cu acces internet, mobilier in ton cu gusturile actuale si clienti pe masura, dar si cu unele specialitati aparte in meniu.
- Cafeneaua de tip american, unde clientii vin, iau un covrig sau o gogoasa si o cafea, plecand la fel de repede.
Oricare ar fi alegerea, Budapesta are cafenele de toate felurile, atat in centru cat si la periferie, iar fiecare local de gen are ceva special. Nu uitati insa ca in afara nenumaratelor feluri de cafea, o cafenea care se respecta are si o bogata lista de prajituri de toate soiurile, de la retete traditionale maghiare, foarte iubite si astazi, la retete experimentale, importate si adaptate in timp, fiecare cu admiratorii sai. Pentru ca in Ungaria cofetarii si patiserii precum Ruszwurm, August sau Hauer sunt afaceri de familie inca din secolul XIX, iar secretele retetelor au fost trecute de la o generatie la alta.
Dar cum a inceput istoria cafenelei in Budapesta ?
Inainte ca Viena sau Parisul sa isi faca simtita influenta, cafeaua era deja foarte apreciata la Budapesta, iar intre 1910 - 1930 a fost "varsta de aur", cand orasul se putea lauda cu aproape 500 de cafenele, raspandite peste tot, fiecare cu clientii sai. Majoritatea nu mai exista astazi, dupa razboi si o concurenta dura, dar mai puteti gasi cateva dintre vechile localuri, ce si-au pastrat farmecul, eleganta si atmosfera.
Cafeneaua era un loc atat de importanta in viata culturala si artistica a orasului, incat numerosi scriitori si artisti aveau masa rezervata, de unde arareori lipseau in orele de repaus. Multi dintre ei veneau la cafenea dintr-un motiv cat se poate de simplu : incalzirea propriei locuinte i-ar fi costat prea mult, asa ca preferau sa stea in localul preferat, unde discutau sau chiar scriau. Mai mult, cei deja cunoscuti beneficiau de asa-numitul "meniu al scriitorului" - hartie si cerneala gratuite, mancarea rece si cafeaua la preturi scazute. Pentru ca in definitiv simpla prezenta a unui scriitor putea sa atraga numerosi clienti.
Unul dintre cei mai populari clienti ai cafenelelor era cunoscutul umorist maghiar Frigyes Karinthy, unul dintre cei mai talentati literati ai secolului XX. Acesta era atras mai ales de cafenea ca loc al barfelor, zvonuri si mai ales al umorului, putand afla intr-un local mai multe decat din orice ziar al vremii. Se povesteste ca scriitorul a facut chiar un experiment. A spus o gluma originala intr-o cafenea din Buda, iar o ora si jumatate mai tarziu auzea gluma, spusa de altcineva, intr-o cafenea din Pesta.
Multe dintre cafenelele istorice au fost distruse de razboi sau au falimentat, iar regimul comunist s-a dovedit la randul sau un opresor al "culturii de cafenea", pe care o considera reactionara si nepotrivita moralei socialiste. Multe cafenele au fost inchise, intrucat autoritatile se temeau ca opozantii comunismului sa nu se intalneasca aici. Pana in 1948 practic toate cafenelele din Budapesta fusesera inchisa, multe avand o istorie de decenii.
Abia recent cafenele celebre in epoca precum Central Cafe, Cafe New York si altele au fost redeschise, in incercarea de a reinvia o traditie si o arta. Iar reactia publicului arata ca nici acum cafeneaua nu si-a pierdut puterea de atractie
Noiembrie 2007