Unul dintre ele, o ordonanta de urgenta, se refera la drepturile de autor, iar celalalt este o ordonanta care reglementeaza activitatile din cinematografie.
Asociatia de Comunicatii prin Cablu si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale sustin ca majorarea in cauza provine din cumularea cotei de 1% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu pentru finantarea Fondului National al Cinematografiei cu "pretentiile societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor".
Aceste societati, in numar de sapte, se ocupa cu colectarea si distribuirea drepturilor de autor pe diferite domenii, printre care muzica, literatura sau audiovizual.
Deputatii pot bloca majorarea
Reprezentantii celor doua asociatii spun ca operatorii de cablu nu vor mai plati 2% din cifra de afaceri pentru drepturi de autor, asa cum s-a intamplat pana in prezent, pentru ca societatile de gestiune colectiva cer 17%. Asta inseamna cu 15% mai mult, la care se mai adauga un procent pentru cinematografie.
In forma propusa de guvern, negocierea este exclusa, astfel incat societatile de gestiune pot solicita orice cifra, potrivit reprezentantilor celor doua asociatii.
Ordonantele au trecut de Senat in forma propusa de guvern. Urmeaza ca astazi sa se discute si la Camera Deputatilor.
In cazul in care deputatii vor urma exemplul colegilor de la Senat, romanii vor deveni cei mai mari platitori de drepturi de autor din Europa, spun reprezentantii asociatiilor amintite.