Centrul Cultural Habitus (Piata Mica nr.4 - subsolul Bisericii Catolice) gazduieste de cateva zile expozitia “Balul Tinerilor Artisti”. 40 de lucrari de arta contemporana, pictura, desen, stencil pe panza, grafica, sculpturi cinetice, gravura, graffiti sunt prezentate publicului sibian. Proiectul este o premiera la nivel local, fiind primul proiect de acest gen care a reusit sa stranga un numar atat de mare de artisti sibieni tineri intr-o expozitie de grup.
Evenimentul urmareste sustinerea tinerilor artisti si promovarea tuturor formelor de expresie vizuala, mai ales in randul publicului mai putin specializat. “Balul Tinerilor Artisti” nu este o doar o expozitie statica, plictisitoare, organizata de specialisti pentru specialisti. Este un proiect inedit care promoveaza si incurajeaza experimentul in toate formele sale si da sansa artistilor sibieni sa-si expuna “CV-urile” la ei acasa.
Artistii care expun sunt: Chris Balthes, Claudiu Candea, Lavinia Cretu, Stefan Radu Cretu, Irlo, Dan Raul Pintea, Ioana Popa, Albert Tiberiu Sofian, Florin B. Tomescu, Casandra Vidrighin, Mihai Zgondoiu.
Albert Tiberiu Sofian (n. 1981,) traieste si lucreaza in Sibiu. Este absolvent al Universitatii de Arte si Design din Cluj, in prezent fiind doctorand in cadrul aceleiasi institutii. A semnat mai multe expozitii personale in Bucuresti, Brasov, Sibiu, dintre care amintim: Bad art Fantasy (2011), Atelier 030202, Just me (2009), KronArt Galery. Are lucrari in colectii particulare din SUA, Germania, Italia. In lumea imaginata de Albert Sofian devenim martorii unei scenografii in care drama interioara este defulata si purtata ca stigmat pe propriul corp.
IRLO (n.1985) este deja arhicunoscut in lumea street art-ului romanesc si nu numai. Personajele sale fictionale impanzesc zidurile din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad, Deva, Sibiu, Brasov, Ploiesti, Bistrita, Constanta. In afara granitelor a pictat in New York si Berlin. A expus in Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu (2008, 2009), in Galeria ICR din New York (2009) si in Vatra Collective – Bucuresti (2012). Este pasionat de ezoterism, teorii conspirative si mitologie.
Ioana Popa (n. 1981), e doctor al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, fiind in prezent cadru didactic titular la sectia pictura, in cadrul aceleasi universitati. A avut expozitii nationale (Sighisoara, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca) si internationale (Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria),
Chris Baltes (n.1975) lucreaza in Sibiu ca muzician si artist vizual. A expus la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal si la Centrul Cultural German din Sibiu. Mediile de exprimare sunt desenul, obiectele, fotografia, muzica. Lavinia Cretu (n.1983) a absolvit Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, departamentul Grafica. In 2005 a primit o bursa de studiu Socrates Erasmus la Universitatea de Arte plastice si Design, TEI, Atena. Restaurarea de sine este tema principala care ii ghideaza fiecare lucrare in parte.
Stefan Radu Cretu (n.1983) este absolvent al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti (master). In 2005 a castigat o Bursa Socrates Erasmus, Academia de Arte plastice, Wroclaw, Polonia. Obiectele lui Stefan Radu Cretu reprezinta hibrizi intre masinarii si animale, ce par a avea un spirit uman. Aceste obiecte includ sisteme mecanice ce capata viata in momentul interactunii cu vizitatorul. Artistul isi imparte lucrarile in sculpturi si desene cinetice.
Casandra Vidrighin (n 1978) creeaza in Sibiu. E absolventa a Facultatii de Arte Vizuale Oradea, specializarea sculptura. “Consider arta un teritoriu al cunoasterii, al neincrederii, al uimirii, al haosului sau al impacarii, al repulsiei sau al apropierii, al atractiei, al hilarului… sau poate nu e nimic. Dar si acest nimic se poate transforma in arta si asta mi se pare fascinant!”
Claudiu Candea (n.1978, Sibiu), artist plastic, absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, in prezent fiind cadru didactic al acestei institutii. Si-a expus lucrarile in expozitii nationale (Cluj-Napoca, Bucuresti) si internationale (Polonia).
Florin Tomescu (n.1983, Sibiu). Este membru U.A.P. sectia pictura Bucuresti. Traieste si lucreaza in Bucuresti. Activeaza ca artist vizual in urmatoarele categorii: desen, pictura, instalatii, video art, design. A avut expozitii in Bucuresti, Timisoara, Sibiu, iar pe plan extern in Spania, Argentina, Muntenegru.
Dan Raul Pintea (n.1981, Sibiu), a absolvit Facultatea de Arte Plastice, departamentul de grafica al Universitatii de Arte si Design. Abordarile sale artistice sunt mai degraba atipice, dar in acelasi timp reflecta situatia inocularii in cultura si societate. Incepand cu 2007 a expus in galerii precum Ivan Gallery (RO), Galeria 26 (RO), Anca Poterasu Gallery (RO), Victoria Art Centre (RO), Sala Dalles (RO), Pavilion (RO) Trypthycon (GER), Visual Kontakt (GER), Program Gallery (POL).
Mihai Zgondoiu, nascut la Medias, este absolvent al Facultatii de Arte si Design din Timisoara, licentiat si absolvent de masterat in grafica. Activeaza ca artist vizual in urmatoarele domenii: desen, colaj, foto, video – instalatii, performance, arta urbana. In 2008 a fost co-curator al Bienalei Internationale de Gravura Experimentala IEEB 3. Incepand cu anul 2009 coordoneaza si curatoriaza proiectele vizuale la ATELIER 030202 – spatiu de arta contemporana. Din decembrie 2012 este co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Arta din Timisoara. Este membru UAP si doctorand la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.
Expozitia mai poate fi vizitata pana in data de 14 noiembrie 2013, zilnic, in intervalul 10:00 – 18:00 si reprezinta penultima etapa a proiectului “Balul Tinerilor Artisti”. Proiectul se va incheia in data de 14 noiembrie cu un bal dedicat artistilor, la care participa reprezentanti ai mediului de afaceri din Sibiu.
“Balul Tinerilor Artisti” este o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Scopul proiectului este de a prezenta si sustine artistii din spatiul sibian. Mai multe detalii despre proiect pe http://contemporanart.ro/
11 Noiembrie 2013