BUCURESTI, 8 martie 2010. FELIX VOGEL, curatorul desemnat al BUCHAREST BIENNALE 4 va sustine o conferinta de presa pentru a face publica lista artistilor participanti in BUCHAREST BIENNALE 4 - Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti.
Conferinta de presa va avea loc in cadrul PAVILION UNICREDIT - centrul pentru arta si cultura contemporana (Sos. Nicolae Titulescu nr. 1, in Piata Victoriei), BUCURESTI, 8 martie 2010, ora 11:00 a.m.
La conferinta vor participa Eugen Radescu, co-director of BUCHAREST BIENNALE, Ioana Nitu, director executiv, Andrei Craciun, assistant curator, si artistii romani participanti la cea de-a 4-a editie a bienalei.
BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti promoveaza cunoasterea si propagarea culturii – in special in domeniul artelor – prin intermediul cooperarii si al schimburilor culturale in interiorul Europei si dincolo de granitele sale, elaborind concomitent strategii ce stimuleaza intelegerea reciproca si ofera posibilitati comprehensive din perspective diverse.
BUCHAREST BIENNALE 4, realizata de Pavilion – journal for politics and culture, este programata pentru perioada 21 mai - 25 iulie 2010 si il are drept curator pe Felix Vogel (Germania) care a ales ca tema “Handlung – Productia de posibilitati”.
BB4 preia ambiguitatea termenului german Handlung – care este imposibil de tradus la toate nivelele sale de semnificare, dar se plasseaza cumva intre actiune, activitate, instrumentalizare si participare, desi poate insemna concomitent si poveste sau naratiune – drept punct de plecare pentru studierea unor practici diverse, care propun diferite forme de actiune. BB4 incearca sa investigheze cu minutiozitate si sa epuizeze promisiunea – ce poate fi doar o presupozitie – a unei arte ce are loc in sfera publica si care e supusa interogatiei: se creeaza astfel posibilitati de actiune (politica) sau opera de arta in sine mosteneste deja acest moment al actiunii?
In consecinta, manifestarea nu incearca sa ofere neaparat raspunsuri, ci mai degraba sa articuleze intrebari si sa sugereze diverse perspective posibile. BUCHAREST BIENNALE 4 urmareste sa intensifice interactiunea cu contextul urban si politic al Bucurestiului, iarl participantii invitati vor proveni din diverse domenii, cum ar fi artele plastice, arhitectura, politica, antropologia etc.
Pentru mai multe detalii despre concept si un interviu cu Felix Vogel (de Markus Missen): http://www.bucharestbiennale.org
Felix Vogel (n. 1987 in Germania) este curator si teoretician. Studiile sale si activitatea sa de curator sint centrate pe raporturile dintre estetica si sfera sociala. Prin urmare, el este interesat de domenii ce au legatura cu activismul civic, studiile de gen, avangardele istorice, precum si arhitectura participativa. Printre cele mai recente proiecte curatoriale ale sale se numara "100 Dutch Minutes („O suta de minute olandeze” – Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara), 1234567 (Karlsruhe) si Holy Damn It! („Sfinte al naibii!” – Karlsruhe).
Felix Vogel a coordonat recent aparitia a doua volume la editura OneStarPress din Paris: cel al lui Renaud Auguste-Dormeuil - Fin de représentation, si cel al Liei Perjovschi - Sense. In plus, scrie si lucreaza la diverse reviste, cum ar fi PAVILION, AFI si Displayer.
In prezent Felix Vogel locuieste si lucreaza in Berlin, Germania.
Martie 2010