1. S-a nascut pe 4 octombrie 1895 in Piqua, Kansas, intr-o familie de actori de vodevil, Joe si Myra Keaton, renumiti in regiune pentru numerele lor foarte apreciate, si nu va dura mult pana cand micul Joseph Frank Keaton IV – cel mai bun simbol al unei indelungate traditii – sa apara alaturi de parinti pe scena. Inca de la varsta de trei ani cel care va fi cunoscut sub supranumele de Buster Keaton aparea in mici numere, unele destul de riscante. Cum era numarul in care micul Keaton era folosit ca o ghiulea umana de tata, care il arunca in toate partile, spre oroarea publicului. Dar, spre surpriza si usurarea aceluiasi public, micutul era de fiecare data nevatamat.
2. A primit porecla de Buster de la Harry Houdini, desi s-ar putea sa fie doar o anecdota sau una din povestile auzite de la parintii sai, care il cunoscusera pe celebrul iluzionist.
3. In afara talentului pentru cascadorii inedite si periculoase si entuziasmului pentru lumea magica a filmului, Buster Keaton s-a impus printr-un truc deprins, dupa cum povestea, tot din zilele de vodevil: indiferent de scena, chipul sau ramanea impasibil.
4. La apogeul carierei sale, cand devenisera o celebritate, multi il considerau rivalul unui alt actor celebru devenit mit, Charlie Chaplin, iar salariul si celelalte beneficii erau pe masura renumelui. Dar in acest punct, in 1928, va face greseala care ii va incheia practic o cariera de succes. Atras de entuziasmul pentru filmul sonor, semneaza cu MGM si va realiza o serie de pelicule, lipsite de sarmul marilor sale titluri mute. Doar cativa ani mai tarziu isi anunta oficial falimentul si era gata sa accepte orice rol. Va reveni mult mai tarziu in atentia publicului si criticilor, fara sa mai aiba vreodata la fel de mult succes.
5. Cand l-a cunoscut pe Roscoe “Fatty” Arbuckle, acesta a fost repede impresionat de entuziasmul si experienta de scena a lui Keaton, dorindu-si sa lucreze alaturi de acesta. Numai ca Buster a fost mai curand interesat de prima camera de filmat pe care o vedea. La fel de curios ca intotdeauna, a demontat-o pana la ultimul surub si, dupa ce a examinat cu atentie piesele, a refacut-o fara greseala.
6. Pentru cineva care isi planifica toate cascadoriile cu minutiozitatea unui cercetator genial este greu de crezut ca Buster Keaton nu acorda la fel de multa atentie scenariilor pentru filmele sale. In afara unui plan general foarte vag si eventual a titlului, pentru actorul/regizor/producator esentiale erau gagurile si succesiunea lor, restul fiind cel mai adesea improvizat de la o zi la alta. Cum spunea insusi Buster, esential era sa ai un punct de plecare si o cascadorie impresionanta si nostima, de acolo totul decurgea firesc.
7. Ajunsese sa se spuna despre Buster Keaton ca este indestructibil. Casele se prabuseau peste el, atarna de ceasuri imense, sarea in fata unei locomotive, cadea din masini, fara sa para ca s-a ranit vreodata. Dincolo de iluzia construita pe ecran, totul se baza pe calculele facute de Keaton, foarte atent si meticulos. Ceea ce nu l-a scutit de accidentari, chiar daca nici macar el nu le simtea. Asa cum s-a intamplat la filmarile pentru Sherlock Jr, cand Buster Keaton a reusit sa isi rupa... gatul in timpul unei cascadorii pe care o vedea ca neinsemnata. S-a plans cateva zile de usoare dureri de cap si abia peste cativa ani, la un control medical, a aflat cat de serioasa a fost de fapt accidentarea.
8. Actorul a fost casatorit de trei ori. Prima casatorie, cea cu Natalie Talmadge, se va termina cu un controversat divort in 1933, dupa 12 ani de mariaj. Buster Keaton se recasatoreste, de aceasta data cu Mae Scribbens, dar se despart dupa doar trei ani, in 1936. O a treia casatorie, ce va dura pana la moartea artistului, va fi cea cu Eleanor Norris, incheiata la aproape patru ani de la al doilea divort.
9. In total Buster Keaton a jucat in peste 145 de filme. Daca astazi este cunoscut mai ales pentru lung metraje ca The General (considerat una dintre cele mai bune pelicule din istorie), Sherlock Jr. sau The Navigator, in perioada de glorie erau apreciate mai mult scurt metrajele, ce i-au adus de la inceput popularitatea.
10. Unele dintre cascadorii erau atat de periculoase incat adesea operatorii si alti membri ai echipei tehnice refuzau pur si simplu sa priveasca scena. Destui au demisionat direct, incapabili sa suporte tensiunea turnarii unui film cu Buster Keaton.
11. Au fost si momente in care viata sa era pe masura filmelor. Dupa un divort dureros, deprimat si la un pas de alcoolism cronic, avea sa fie internat impotriva vointei sale intr-un sanatoriu. Infirmierii l-au pus intr-o camasa de forta si l-au inchis in camera. Cinci minute mai tarziu Buster Keaton era liber si iesea pe usa din fata. Nici camasa, nici incuietoarea nu rezistasera tehnicilor invatate, se pare, chiar de la Harry Houdini.
A.L.
Martie 2016