inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Bursele de supravietuire Erasmus

0 Comentarii
14.000 de 'erasmusi' au batut anul trecut Europa in lung si in lat pentru a studia. Universitat ile gazda i-au intimpinat intr-o limba necunoscuta, iar cele de provenienta ii surprind cu refuzul de a le echivala cursurile.



3.000 de studenti au participat in 1987 la 'schimbul de educatie', cind s-a lansat programul educational european Erasmus. Dupa doua- zeci de ani, numarul invata- ceilor a ajuns la 14.000. Dar cursurile prin universitatile straine nu i-au impresionat nici pe romani, nici pe occidentali, ai nostri declarind ca vesticii stau prost la teorie si lejer cu notele. Chiria, banii si surpriza predarii intr-o limba necunoscuta au constituit insa punctele de cotitura ale povestilor studen- testi, aflate de 'Cotidianul'.



1.000 de euro de la parinti



Tinerii romani plecati in tarile vecine au avut un trai mai bun decit cei ajunsi la institutiile de invatamint superior din Vest. 'Prima problema a fost ca taximetristul care ma transporta de la aeroport incerca sa in- teleaga ceva din ceea ce-i spuneam eu in engleza, iar eu incercam sa pricep ceva din poloneza lui. Faptul ca nu foarte multa lume vorbes te engleza in Polonia a fost o problema', descrie Cristian Curus primul sau impact cu tara care l-a gazduit ca bursier Erasmus. Student la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunica rii din Bucuresti (FJSC), Cristian a ales Giedroyc College of Communication and Media din Varsovia, unde a studiat un semestru. Numarindu-se printre putinii norocosi care gasesc repede un loc de cazare si nu oriunde, ci chiar in camera de protocol a Universitatii, romanul spune ca s-a descurcat bine cu cei 394 de euro pe luna pusi la bataie de reprezentantii Erasmus, suplimentati insa cu 1.000 de euro din fonduri proprii. 'Ca bursa pentru un student roman, acesti bani sint mai mult decit suficienti. Iar Polonia nu este o tara scumpa', mentioneaza Curus. Nu la fel de bine si-a gestionat finant ele Bogdan Oprea, student si el la FJSC, bursier Erasmus in Belgia pentru un an. 'In primul semestru am avut cam 400 de euro pe luna. Cazarea era 200, iar restul nu-ti ajungeau de mincare. Cred ca 800 de euro mi-ar fi fost de ajuns. Semestrul al doilea a fost de prelungire si, potrivit contractului, ei imi asigurau doar plata studiilor si nu primeam grantul. Asa ca in aceasta perioada am trait doar cu banii de acasa', isi aminteste Oprea.



Articole despre tara gazda



Nici pentru un european cu acte in regula, fondurile Erasmus nu sint suficiente, se plinge Marcel Gascon, student la Facultad de Ciencias de la Informacion de la Universidad Complutense din Madrid, aflat anul acesta la studii in Bucuresti. Cele aproximativ 1.300 de euro promisi ii va primi abia la intoarcerea in Spania, iar pina atunci se descurca cum poate. A obtinut un pret special pentru chirie de 150 de euro prin intermediul unei romance casatorite in tara sa de origine si, in plus, scrie articole despre autohtoni pentru un ziar spaniol. 'E important pentru CV', crede Gascon. Desi inainte de a ateriza pe plaiuri mioritice, ibericul percepea Romania ca pe o tara saraca in care e greu sa traiesti, acum s-a convins ca 'in Bucuresti ai toate oportunitatile sa o duci la fel de bine ca in Madrid sau Barcelona'. Colega la FJSC cu el, Marianne Rigaux, studenta la sectia de Jurnalism a Facultatii de Stiint e Politice din cadrul Institutului din Lyon, locuieste impreuna cu doi colegi intr-o garsoniera din centrul Capitalei, pentru care achita lunar 200 de euro de persoana. Frantuzoaica spune ca banii din programul Erasmus ii sint de ajuns, insa si ea mai are o a doua sursa de venit, si anume articolele pe care le scrie pentru revista ambasadei franceze.



Sub media europeana



Din cealalta tabara a experient ei, Luminita Rosca, prodecan la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunica rii din Bucuresti si coordonator Erasmus, spune ca programul vizeaza, de fapt, capacitatea de autogestiune a tinerilor, 'cea mai dificila sarcina fiind aceea de a-si asuma consecintele alegerilor pe care le fac'. Iar una dintre aceste consecinte este faptul ca ei isi cauta singuri locul de cazare fie prin intermediul birourilor Erasmus din universitatile la care merg, fie primind informatii de la studentii care s-au intors sau care inca se afla la facultatile respective. In demersul sau de a gasi o locuinta, bursierul trebuie sa tina cont de faptul ca grantul nu acopera toate cheltuielile, ci jumatate sau o treime, costurile fiind diferite de la o tara la alta. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene realizat anul trecut, media europeana a sumelor lunare pentru studentii Erasmus a fost de 140 de euro, adica 'mult prea putin ca sa se poata bucura de ele si cei cu venituri mici', constata Jan Figel, comisarul european pentru Educatie. Cit priveste Romania, grantul mediu a fost de 128 de euro pe luna in 2005. Partea proasta este insa ca aceasta suma va scadea in continuare, atit din cauza cresterii cererii de obtinere a burselor, cit si a penalizarii universitatilor care nu realizeaza contractul institutional in proportie de 100%.



Examene lejere



Pe linga problemele financiare, 'erasmusii' mai au parte si de alte surprize. Ajunsi la destinatie, cei mai multi dintre ei realizeaza ca scoala in strainatate nu este de fapt asa cum si-o imaginau, ca limba in care se preda nu le este cunoscuta sau ca o parte dintre cursuri nu li se vor echivala in universitatea de origine. 'Sistemul educational si modul de predare din Franta sint mai serioase decit cele de aici', sus- tine Marianne Rigaux. Nici pe romani calitatea invata- mintului european nu ii entuziasmeaza peste masura. In Belgia, spre exemplu, 'se pune foarte mult accentul pe practica', observa Bogdan Oprea. 'Oamenii de acolo habar nu au de teorii mass-media sau de tehnici de redactare. La noi e ceva mai teoretic. Dar nu cred ca e bine nici ca la ei, nici ca la noi', opineaza el. Adriana Tudor, studenta la Facultatea de Arhitectura din Capitala, ajunsa cu programul Erasmus in Suedia, a perceput sistemul de invatamint al nordicilor drept 'lejer', mai ales ca nu exista note, ci doar calificativele admis/respins, motiv pentru care a si intimpinat probleme la echivalarea examenelor. In schimb, dotarile tehnice fac diferenta. 'Iti pun la dispozit ie tot felul de facilitati, de la Internet non-stop la acces in scoala la orice ora pe baza de cartele, iar sistemul pentru erasmusi este bine pus la punct', spune ea. La capitolul tehnologie de ultima ora, nici polonezii n-o duc rau. 'Am avut acces continuu la Internet, fibra sau wireless, iar laboratorul foto era amenajat sub forma de studio foto. Din totalul de carti ale bibliotecii, aproximativ 50% erau in limba engleza, iar daca nu gaseam ce-mi trebuia, coordonatorul meu imi facilita accesul la biblioteca Centrului Cultural American', isi aminteste Curus. Cit priveste predarea si examinarea, polonezii nu au standarde foarte ridicate, insa au pretentia ca 'studentul sa-si exprime parerea cu privire la un anume subiect si sa nu invete anumite lucruri din manuale', adauga Curus.



Bila alba pentru noi



'In facultatea din Madrid, fiecare grupa este formata din cite o suta de student i si nu se tin seminarii. Aici sint numai 25-30, discuta m la cursuri si orele nu sint doar teoretice', povestes te Gascon. Totusi, ibericul a fost surprins sa afle ca va studia in limba romana, intruci t la plecare era convins ca la cursuri va auzi numai engleza. Pus in fata faptului implinit, romana nu i s-a parut prea greu de asimilat, asa ca acum se poate mindri ca vorbeste una din limbile exotice pentru multi europeni. Mai bine informata decit colegul ei, Rigaux stia de la bun inceput ca i se va preda in limba romana, drept pentru care a urmat citeva lectii pregatitoare inainte sa soseasca pe malul Dimbovitei.





Studentii din Europa de Est au o sansa in plus

Studentii Erasmus incep sa-si caute prima slujba mai tirziu decit o faceau cu citiva ani in urma, iar eventualele reusite nu se datoreaza citusi de putin studiilor peste hotare, reiese din raportul Comisiei Europene pe 2005. 'Cu cit cererile pietei de munca devin comune si tot mai multi studenti indeplinesc competentele interna- tionale, cu atit scade valoarea profesionala a programului Erasmus', sustine comisarul Jan Figel. Totusi, tinerii din statele din estul continentului si din noile tari membre UE nu au motive de ingrijorare, numarindu-se printre cei carora o bursa Erasmus le mai deschide cite o usa in Vest.


Diana Lazar
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

O luna de Festival International de Teatru la Bucuresti

In perioada 20 aprilie - 20 mai, in cadrul Primaverii Culturale Bucurestene 2007, va avea loc prima editie a evenimentului cultural Festivalul International de Teatru B-FIT. In deschiderea ...

"Obiceiuri din Tara Vrancei", expozitie de fotografie

Holul sediului Ansamblului Folcloric Profesionist "Tara Vrancei" gazduieste in aceste zile o expozitie de fotografie intitulata "Obiceiuri din Tara Vrancei". Fotografiile expuse ...

S-au stabilit centrele de testare si evaluare pentru examenele nationale

Peste 6751 de elevi din clasele terminale vor trece in acest an prin emotiile examenelor nationale. In acest sens, in aceasta perioada, inspectorii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) ...

Teatrul de Opereta nu are director. Oricum nu are nici bani

Dupa scandalul provocat de concursul care vizeaza posturile de director general al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian“ din Bucuresti si cel al Teatrului National „Vasile ...

Menestrelii de la castel

Grupul de muzica medievala „Huniadi Cantores" se lanseaza oficial la Castelul Corvinestilor de la Hunedoara. Manifestarea se va desfasura pe parcursul a trei zile, de duminica si pana ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline