"Participantii, printre care si eu, n-au fost implicati deloc in organizare. Ni s-a oferit o singura noapte de cazare, astfel ca, dupa o noapte lunga si chinuitoare de tren, trebuia sa ne aruncam direct in discutii vanjoase si de maxima importanta", spune Catalina George, poet. "Artileria grea" a dezbaterilor a venit insa, abia dupa episodul Cluj, in mediul virtual.
"Colocviile si intalnirile culturale pot fi utile si importante chiar daca, in sine, ar fi un esec total. La Colocviul Tinerilor Scriitori de la Cluj a fost plictisitor, foarte scurt (o singura noapte) si cam naspa, dar a meritat. In primul rand pentru ca l-am vazut pe frate-meu (n.r. prozatorul Alexandru Vakulovski) si ne-am intalnit cu scriitori faini si oameni misto, apoi am aflat ce s-a intamplat cu <>, manuscrisul trimis la Cartea Romaneasca...", scrie poetul Mihai Vakulovski pe blogul sau la revenirea din Cluj.
Poetul Marius Ianus, printre primii cotati la "bursa valorilor" scriitoricesti anunta pe blogul Hyperliteratura ca are "destule argumente impotriva" primirii premiului. Primul enuntat ar fi ca "el vine de la niste autori in randul carora se fac deja politica si manipulari literare (...) Apoi a aparut un tip de "poet municipal" absolut deplorabil - tipul de individ care isi castiga o reputatie literara prin prezenta la tot felul de astfel de manifestari, prin faptul ca participa la toate coteriile diverselor grupuri", zice Ianus, argumentand ca el nu s-ar fi inscris personal la Colocviile organizate de USR.
La randul sau, Bogdan Suceava, scriitor stabilit in SUA, spune, pe grupul de discutii nadir_latent ca "nu am urmarit de mult timp chestiunile acestea si, sincer sa fiu, am o dificultate in a intelege de ce sunt importante. Adica antologiile care se fac la Bucuresti, premiile acelea etc. de ce vor fi oare importante? Tu crezi ca oameni isi fac o impresie pe baza lor?"
Rezultatul voturilor este "previzibil" pentru scriitorul Mugur Grosu "in conditiile in care cartile apar asa cum apar, in tiraje confidentiale si cu distributie pe genunchi. E firesc ca scriitorii aflati cu adevarat in carti pentru un astfel de clasament sa fie cei care si-au asigurat o oarecare vizibilitate.(..) Ce puteam sa votam in conditiile in care majoritatea n-a apucat sa citeasca nici jumatate din cartile autorilor pusi in discutie?", posteaza autorul pe blogul Hyperliteratura. Iar discutiile s-au "incins" online si nu dau semne ca s-ar epuiza prea repede.