Cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Romanesc de la New York: Beyond (RFFNY), dedicata amintirii criticului de film Alex. Leo Serban, a debutat cu succes miercuri, 30 noiembrie. Publicul si a invitatii au umplut Walter Reade Theater, celebrul cinematograf al Film Society of Lincoln Center, pentru a participa la deschiderea oficiala a festivalului si a urmari lungmetrajul Morgen, propus de Romania la Premiul Oscar 2012 pentru Cel mai Bun Film Strain.
Din programul deschiderii oficiale nu au lipsit surprizele: seara a fost deschisa de presedintele Festivalului International de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, care i-a inmanat lui Richard Pena, directorul programului de Film American al Film Society of Lincoln Center, un trofeu TIFF: profesor la Columbia University, director al Festivalului de Film de la New York si al Programului New Directors/ New Films, Pena a primit Premiul Special TIFF pentru sustinerea cinematografiei din Romania, pentru sprijinul constant acordat tinerilor cineasti romani in ultimii ani.
Directorul Institutului Cultural Roman din New York si initiatoarea RFFNY, Corina Suteu, a prezentat, alaturi de Tudor Giurgiu, Bursa Alex. Leo Serban, oferitA de ICR New York, Film Society of Lincoln Center Si Festivalul InternaTional de Film Transilvania, cu sustinerea producatorului si regizorului Bobby Paunescu. Destinata, anual, cate unui tanar critic sau regizor de film, Bursa va consta intr-o rezidenta de un trimestru la Film Society of Lincoln Center, in perioada sepembrie-decembrie – intre Festivalul de Film de la NY si finalul Festivalului de Film Romanesc, doua evenimente-cheie gazduite de FSLC. In aceasta perioada, bursierii vor putea participa la cursuri de profil ale Columbia University, vor beneficia de intalniri cu profesionisti americani si invitati ai prestigiosului centru cultural, vor putea participa la evenimentele organizate de acesta, isi vor putea dezvolta viitoarele proiecte de scurt si lungmetraj sau beneficia de instrumentele de post-productie oferite de Film Society.
Regizorii Marian Crisan, Radu Muntean, Bobby Paunescu, Radu Gabrea, Mona Nicoara, Bogdan George Apetri, Pavel Cuzuioc criticul de film Magda Mihailescu, producatorul Victoria Cocias si actorii Ana Popescu si Vlad Ivanov au fost prezenti la proiectia de deschidere a festivalului si au participat, apoi, la receptia organizata de ICR New York cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Vineri, 2 decembrie, cea de-a treia zi a Festivalului de Film Romanesc aduce un program divers si bogat in titluri mult-asteptate.
Astfel, de la ora 13:30, la Elinor Bunin Munroe Film Center ruleaza, cu intrare libera, sase dintre cele mai discutate scurtmetraje romanesti ale anului, printre care se numara Apele Tac (r. Anca Miruna Lazarescu); Stopover (r. Ioana Uricaru); Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu) sau Draft 7 (r. Luiza Pârvu). De la aceeasi ora, la Walter Reade Theater, publicul festivalului are o noua ocazie de a urmari lungmetrajul de debut al lui Marian Crisan, Morgen.
Tot vineri, la Elinor Bunin Munroe Film Center, de la orele 19:00, respectiv 20:15, ruleaza, cu intrare libera, Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), unul dintre cele doua documentare originale produse de HBO Europa Centrala in Romania, anul acesta. Pavel Cuzuioc va fi prezent la proiectii.
Cele mai asteptate proiectii ale celei de-a treia zile de festival sunt, insa, fara indoiala, cele din cadrul Retrospectivei integrale Liviu Ciulei: Eruptia (1957), lungmetrajul de debut al unuia dintre cei mai importanti regizori din istoria teatrului si filmului romanesc rulează pentru prima data in Statele Unite vineri, 2 decembrie, de la ora 15:45, la Walter Reade Theater. In acelasi cinematograf, este urmat, de la ora 18:00, de cel mai cunoscut titlu din filmografia lui Ciulei, Padurea spanzuratilor (1964) ecranizarea dupa Liviu Rebreanu care i-a adus Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la editia 1965 a Festivalului de la Cannes. Valurile Dunarii (1959), castigatorul Globului de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary si filmul de debut al Irinei Petrescu,
incheie programul zilei de vineri, de la ora 21:00, intr-o proiectie la care protagonista va fi prezenta pentru a raspunde intrebarilor publicului din New York, despre film si despre opera lui Liviu Ciulei. De altfel, Irina Petrescu va discuta pe larg despre cariera sa si colaborarea cu Liviu Ciulei in cadrul unei conversatii moderate de Corina Suteu in cea de-a patra zi a festivalului – sambata, 3 decembrie, de la ora 14:00, la Elinor Bunin Munroe Film Center.
Cel mai important eveniment dedicat cinematografiei romanesti peste hotare, Festivalul de Film Romanesc de la New York, ajuns in 2011 la cea de-a sasea editie, se desfasoara in perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2011, fiind organizat de Institutul Cultural Roman din New York si Film Society of Lincoln Center, in colaborare cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).
D.T
editor artline.ro
2 decembrie 2011