Localizare si cadru natural
Bulgaria ocupa o portiune din estul peninsulei Balcanice, invecinandu-se cu cinci tari: Grecia, Turcia, Macedonia, Serbia si Romania. Peninsula Balcanica insasi isi trage numele de la lantul muntos Balcan sau Stara Planina, care trece prin centrul tarii. Bulgaria cuprinde portiuni ale regiunilor cunoscute in timpurile clasice ca Moesia, Tracia si Macedonia. Sud-vestul muntos al tarii are doua lanturi alpine: Rila si Pirin – si mai departe spre est se intind Muntii Rodopi.
Cele mai notabile unitati de relief sunt Campia Dunarii, Muntii Balcani, Campia Traciei si Muntii Rodopi. Extremitatea sudica a Campiei Dunarii este usor inclinata pana la poalele dealurilor subbalcanice, in vreme ce Dunarea formeaza mare parte din frontiera cu Romania. Campia Traciei este aproximativ triunghiulara, incepand la sud-est de Sofia si largindu-se pana la coasta Marii Negre. Litoralul bulgaresc totalizeaza 378 km lungime si este la fel de variat ca relieful tarii, cuprinzand plaje deschise, urmate de lagune si golfuri adanci, dune miniaturale si stanci abrupte, munti acoperiti de paduri si peninsule acoperite cu vita de vie si livezi. Lantul muntos Rila are cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica, Musala, de 2,925 m. Lantul lung al muntilor Balcani merge de la vest la est prin mijlocul tarii, la nord de faimoasa Vale a Trandafirilor. Aproape 35% din suprafata uscatului este formata din paduri, unde cresc unii dintre cei mai batrani copaci din lume, intre care se numara Pinul lui Baikusev.
Populatie
Populatia de 7,36 de milioane este predominant urbana, fiind concentrata in resedintele celor 28 de regiuni. Majoritatea activitatilor comerciale se concentreaza in capitala Sofia. Cele mai dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetica, agricultura si turismul, toate bazandu-se pe resurse disponibile local. Bulgarii reprezinta principalul grup etnic si compun 84,8% din populatie. Minoritatile turcilor si romilor formeaza 8,8% si respectiv 4,9%; circa 40 de minoritati mai mici compun 0,7 procente si 0,8 nu s-au declarat membri ai unei etnii. Devenita tara libera in 1991, Bulgaria este o republica parlamentara unitara, cu un grad inalt de centralizare politica, administrativa si economica.
Balcic
Topul oraselor de vizitat
Clima blanda, aerosolii, nivelul scazut de salinitate al apei, lipsa florei si faunei daunatoare organismului uman fac din Bulgaria una din cele mai dorite destinatii de vacanta. Din punct de vedere turistic, Bulgaria se aseamana mult cu Romania. In ultimii ani industria turistica s-a dezvoltat mult mai repede decat in Romania, iar calitatea serviciilor s-ar putea spune ca este superioara in statiunile de la Marea Neagra. La doar cativa kilometri distanta va puteti simti in “strainatate”. Cele mai importante statiuni de pe litoralul bulgaresc sunt: Rusalka, Balcic, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Riviera, Chayka, Sunny Day, Sf. Constantin si Elena, Obzor, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie si Sozopol.
Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach si Sf. Constantin si Elena se ridica la nivelul calitativ al statiunilor Marii Mediterane, concurand cu succes cu servicii de calitate, infrastructura deosebita si posibilitati variate de agrement (baruri, restaurante de talie internationala etc.). Bucataria bulgareasca este similara celor din alte tari balcanice si prezinta o puternica influenta turceasca si greceasca. Printre cele mai importante produse culinare locale se numara iaurtul, lukanka, banita, salata sopska, liutenita si cozonacul.
Personalitati
Artele vizuale religioase cuprind fresce, picturi murale si icoane, multe produse de scoala artistica de la Tarnovo Vladimir Dimitrov,Nikolai Diulgheroff si Christo sunt printre cei mai cunoscuti artisti moderni bulgari. Muzica clasica, de opera si balet sunt reprezentate de compozitorii Emanuil Manolov, Pancio Vladigherov si Gheorghi Atanasov si de cantaretii Ghena Dimitrova si Boris Hristov. bulgari au devenit cunoscuti si in alte genuri muzicale.
Inconveniente
Poluarea fabricilor si uzinelor metalurgice, impreuna cu despaduririle continua sa produca mari probleme sanatatii populatiei. Zonele urbane sunt in mod deosebit afectate de productia de energie in termocentrale pe baza de carbuni si de traficul de automobile, in vreme ce utilizarea de pesticide in agricultura, precum si sistemele de epurare invechite din industrie produc poluare extensiva a solului si a apelor cu substante chimice si detergenti. Bulgaria este singurul stat membru al UE care nu recicleaza deseurile din orase, desi o uzina de reciclare a deseurilor electronice a fost deschisa in iunie 2010.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.