Aflandu-se printre cele mai importante obiective din Sao Paulo, Bulevardul Paulista a ajuns sa intruchipeze intreaga fascinatie si magie a metropolei braziliene. Prin anii ’80, televiziunea natioanala difuza un serial intitulat “Bulevardul Paulista”, poate va mai amintiti de el.
Cine si-ar imagina astazi ca la 1782, aici se gaseau decat paduri pe care indigenii le numeau ca atare, Caaguacu, adica “paduri mari” sau “paduri intinse”. La data precizata, Joaquim Eugênio Borges, un inginer de nationalitate uruguayana, impreuna cu doi parteneri au cumparat terenul si au inceput sa creeze parcele rezidentiale.
Pe data de 8 decembrie 1891, primul drum pavat era dat in folosita. La sfarsitul secolului al XIX-lea, orasul numara mai putin de 100,000 de locuitori. Astazi, cu cele 19 milioane de locuitori, Sao Paulo ocupa un loc in topul celor mai mari si captivante orase din lume. Cel putin asa reiese din clasamentele intocmite pana acum si din materialele de promovare.
Bulevardul Paulista intrece in grandoare simbolul rutier al Parisului, Champs Elysees, fiind o artera cu cate patru benzi de circulatie pe fiecare parte, cu multi zgarie-nori unde au isi au sediul reprezentate ale firmelor celebre.
Chiar daca nu pare cel mai bun loc de promenada pentru turisti, in zona exista si muzee sau parcuri unde se pot refugia vreme de cateva ceasuri in istorie sau natura. Strada infatiseaza perfect amestecul dintre vechi si nou, contrastul arhitectonic dar si social dintre diferitele componente ale orasului. De fapt, oricine poate observa ca Bulevardul Paulista, masurand 2,8 km, desparte Centrul (orasul “vechi”) de partea moderna a orasului.
Daca iti place agitatia si esti un impatimit sau o impatimita a cumparaturilor vei spune ca ai ajuns in Rai. Strada este aglomerata zi si noapte, gasesti oameni de toate varstele, din toate etniile si categoriile sociale. Dar mirajul are pretul sau, iar realitatea este mai dura in profunzime decat reiese la prima vedere.
Luxul cladirilor cu geamuri fumurii contrasteaza puternic cu oamenii fara adapost, care traiesc din mila trecatorilor. Acest peisaj este destul de comun in Sao Paulo. Dupa Oslo, metropola braziliana este a doua cea mai scumpa din lume, asa ca fii intotdeauna cu ochii in patru pe ce dai banii.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro