Prima oara in 1536, cand Pedro de Mendoza a construit un fort langa Rio de La Plata, transformand asezarea intr-o colonie fortificata si sperand ca in scurt vreme va deveni unul dintre centrele de putere din Lumea Noua. Din pacate pentru Mendoza in scurta vreme conflictele cu tribul Querandi l-au fortat sa fuga si sa abandoneze totul, iar asezarea parea condamnata sa dispara. Abia in 1580 din Spania a sosit aici Juan de Garay, care a fondat pentru a doua oara Buenos Aires pe ruinele fostei colonii.
Numele oficial adoptat in 1580 era Ciudad de la Santisima Trinidad y Puerto de Santa Maria de Buenos Aires. Mai tarziu avea sa fie folosit cel actual.
Pret de cateva decenii, de la sfarsitul secolul XIX pana intre cele doua razboaie mondiale in Argentina si mai ales in Buenos Aires au venit foarte multi emigranti, un numar record care depasea orice asteptari, majoritatea provenind din Italia, Spania si Germania.
Este orasul unde s-a nascut tangoul.
Cel mai larg bulevard din lume? Avenia 9 de Julio din Buenos Aires, ce traverseaza orasul de la nord la sud. Sase benzi pe fiecare sens de mers, 140 de metri latime si numeroase spatii verzi, este cu adevarat un proiect dificil de realizat, dar cu siguranta apreciat de edilii multor altor metropole.
Construit in 1913, metroul din Buenos Aires este cel mai vechi din America Latina. Si calatorii pot vedea in statii expozitii temporare de sculptura, vitralii sau pictura.
In fiecare an, pe 20 iulie, prietenii se intalnesc, vorbesc, organizeaza petreceri sau ies impreuna in oras. Desi nu este recunoscuta oficial ca o sarbatoare nationala, Dia del Amigo/Ziua Prietenului este surprinzator de populara. Traditia a inceput in anii '70, si de atunci tot mai multi dintre locuitorii din Buenos Aires au adoptat-o.
Cea mai mare gradina japoneza din afara Japoniei? Jardin Japones, ce poate fi vizitata in cartierul Palermo.
Aici s-a nascut celebrul scriitor Jorge Luis Borges, pentru care Buenos Aires a insemnat enorm, dupa cum recunostea adesea.
Teatro Colon, cladirea Operei din Buenos Aires, este un superb exemplu de arhitectura de inspiratie franceza si unul dintre reperele orasului, dar se stie mai putin ca a fost nevoie de aproape doua decenii pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit. La un moment dat chiar parea ca totul va fi abandonat, iar Teatro Colon va fi doar un proiect lipsit de sansa. Fie apareau probleme bugetare, fie lucrarile erau mult in intarzierea sau erau descoperite greseli in proiect sau oficialii se gandeau sa schimbe locul ales pentru constructie, si chiar doi dintre arhitectii implicati au murit in timpul lucrarilor. Dar rezultatul a fost una dintre cele mai bune sali pentru spectacole de opera din lume.
Iubiti cartile? Se pare ca si locuitorii orasului le adora, pentru ca Buenos Aires avea in 2015 o librarie la fiecare 4000 de locuitori, ocupand primul loc intr-un studiu privind piata mondiala de carte.
foto: wikipedia.org