Un cantec “de inima albastra”, din perioada interbelica, si un cantec iredentist se aud pe scena Odeonului care se pregateste, printr-o repetitie generala, de premiera de maine seara a piesei “Joi.megajoy”.
Autoarea, unguroaica Katalin Thuroczy, va fi prezenta la prima reprezentatie a piesei.
In prim-plan, o familie dezmembrata, in care predomina figura Zsusei (Dorina Lazar) si a fiicei sale Eva (Crina Muresan).
In jur, o sumedenie de prieteni, vecini, fosti iubiti sau foste iubite. Personajele piesei poarta, pe langa dramele personale, si rana lasata de Tratatul de la Trianon, in care Regatul Ungar a fost ciopartit dupa primul razboi mondial.
Ele vorbesc singure, desi li se pare ca ar comunica unii cu altii. Toti se aduna in jurul unei mese. Locurile spectatorilor se afla de o parte si de alta a acestei mese lungi si somptuoase, incarcata de obiecte raspandite haotic.
"Mai cu viata!"
Regizorul Radu Afrim coordoneaza ultimele detalii legate de lumina si de jocul actoricesc. “Mai cu viata! Spectacolul asta, chiar daca a fost lucrat iarna, va fi la fel de fresh ca si anotimpul in care iese la public!”, striga el. “Haideti sa ne exilam prin acest text intr-o lume mai senila si, deci, infinit mai optimista”, impulsioneaza Afrim.
Apare in scena Adel, interpretata de Rodica Mandache, o femeie fragila si surda, dar proaspat coafata si fardata. Intr-o mana tine un baston alb, in cealalta o lesa. “Dar catelul meu unde e? Dar unde-i memoria mea? Dar cu viata mea ce am facut?”, sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pune. Raspunsurile apar maine seara, la Odeon, in bucati de viata, cu bucurii stridente, dulci-amare.
Dramaturg din Ungaria
Katalin Thuroczy a scris peste 40 de piese de teatru, care au fost traduse in franceza, germana, italiana sau romana. Este in prezent director artistic la Teatrul Petöfi din Sopron, Ungaria. I-au fost tiparite mai multe volume de teatru, nuvele, povestiri pentru copii si poezii, atat in Ungaria, cat si in Cehia si Franta si a mai avut doua spectacole in Romania, la Gheorghieni si Sfantul Gheorghe.