Una dintre casele vechi ale Bucurestiului se afla pe strada Dionisie Lupu. Este vorba de Casa Librecht, construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in stil neogotic. Ea gazduieste azi un restaurant, la fel cum s-a intamplat in perioada comunista cand a capatat denumirea de Casa Universitarilor.
Impunatoarea cladire a fost construita de un controversat om politic de origine belgiana, Cezar Librecht, ministru al Postelor in guvernul lui Alexandru Ioan Cuza. A fost acuzat de fapte de coruptie, judecat si condamnat dupa abdicarea unificatorului Munteniei si Moldovei, dar, in final, achitat la Craiova – istoria se repeta. Dupa achitare, a parasit Romania.
Proprietarii casei s-au schimbat. Ea a trecut de la profesorul Filipescu, latifundiar din Moldova, la Eforia Spitalelor Civile, apoi a fost transformata in casa de copii. Ulterior gradina cea mare, unita cu a Icoanei, a fost taiata pentru a se deschide Strada Pictor Arthur Verona. In prezent, exista un proiect al primariei de reunificare a parcurilor de acolo si de continuare a strazii pietonale Verona pana la Scoala Centrala.
Revenind la Casa Librecht si la arhitectura sa fabuloasa, dam cuvantul Ancai Bratuleanu, sefa Catedrei de istoria si teoria arhitecturii de la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu care explica pentru Romania libera urmatoarele: "Nu stiu cat de neogotic este stilul, dar cladirea are o valoare deosebita datorita expresivitatii constructiei, a interioarelor lambrisate si decorate, a parcului din spatele casei si a istoriei deosebite".
Cladirea este intr-o stare buna, desi a suferit avarii la cutremurul din 1977. Se organizeaza nunti si alte sindrofii pentru autofinantare, desi interiorul superb decorat, mobilat cu piese originale pe alocuri, ar merita o soarta mai buna si o intrebuintare mai adecvata.
O.D.