Harta literara, tiparita in limba engleza, este rezultatul unui proiect initiat de Muzeul National al Literaturii Romane si finantat de Uniunea Europeana prin programul Cultura 2000.
Trasee de cate o ora
Ghidul, care va fi difuzat gratuit in muzee si biblioteci, cuprinde sase trasee, fiecare dintre acestea incluzand obiective de semnificatie literara. Astfel, harta cuprinde, spre exemplu, urmatoarele trasee: Calea Victoriei - cu oprire la sediul Academiei Romane si la Biserica Manastirea Antim, sau Universitate - unde se pot vizita casele memoriale ale scriitorilor Liviu Rebreanu si Ion Minulescu, Muzeul Literaturii Romane, Palatul Universul, Casa Lovinescu, dar si Parcul Cismigiu.
Turistii au ocazia sa cunoasca si alte puncte importante, precum Foisorul de Foc, sanatoriul in care si-a petrecut ultimele clipe din viata Mihai Eminescu, Casa Pallady, Biserica Armeneasca sau Casa memoriala Mircea Eliade de pe bulevardul Dacia. Traseele au fost gandite in asa fel incat turistilor sa nu le ia mai mult de o ora, o ora si jumatate pentru a le parcurge. Circuit prin EuropaProiectul URME (Urban Remembrance and Memory of Europe) prevede realizarea a sapte astfel de harti literare, la nivelul oraselor europene Atena (Grecia), Budapesta (Ungaria), Lodz (Polonia), Potenza (Italia), Saragossa (Spania), Arles (Franta) si Bucuresti. Ideea ii apartine lui Dragos Neamu, care a si manageriat proiectul la nivelul tuturor acestor orase. „Reteta am importat-o de la irlandezi, ei au refacut magistral Dublinul scriitorului James Joyce. Este bine-venita pentru ca ne confruntam cu o penurie de astfel de proiecte pe piata, in cadrul carora sa fie promovata partea artistica si literara a orasului”, a punctat Neamu. Costul total al proiectului a fost de 300.000 de euro si a fost finantat de Uniunea Europeana in proportie de 50a, de Ministerul Culturii si Cultelor si de Muzeul National al Literaturii Romane, prin Primaria Municipiului Bucuresti. La acest proiect au lucrat 42 de cercetatori din sapte tari, iar pentru Bucuresti echipa a fost formata din Ruxandra Beldiman, Gabriela Cristea, Ana-Maria Popescu, Monica Tarca, Adrian Majuru, Catalin D. Constantin si Mihai Plamadeala. Joi va fi lansata la Libraria Carturesti o antologie cu jurnalele de calatorie ale cercetatorilor straini care au realizat harta.