Manifestarile artistice au avut parte de un preludiu de atelier de doua luni
Incepind din 27 septembrie si pina ieri, la intersectia Caii Rahova cu Strada Sabinelor din Capitala, in Parcul Va Urma, cei de la tangaProject au schimbat pentru putin timp specificul locului, aducind in strada cinci spectacole de teatru.
De data aceasta, copiii care de regula se joaca in acest parc si multi dintre locuitorii care au fost evacuati din casele nationalizate din zona s-au regasit printre personajele pieselor de teatru. Aceasta a si fost una dintre mizele proiectului Construieste-ti comunitatea!, initiat de ONG Ofensiva Generozitatii si finantat de Administratia Fondului Cultural National, sa faca un exercitiu de asa-numita arta comunitara. Altfel spus, sa investigheze problemele citorva comunitati bucurestene, sa le faca publice intr-o alta forma decit statisticile si rapoartele, mai precis sa le transpuna in piese de teatru si sa ii implice totodata pe membrii acestor comunitati in activitati culturale.
Dupa doua luni de documentare a situatiei in care se afla chiriasii evacuati din casele nationalizate, donatorii de singe, copiii din Centrul de reeducare Titan, locuitorii zonei Rahova-Uranus si locatarii blocurilor impachetate in bannere, au urmat doua luni de atelier. Cod rosu, Afara, Fapte, Plasa si Live sint textele elaborate in atelierul tangaProject care surprind, rind pe rind, punctele nevralgice din viata comunitatilor documentate.
In toate cele trei zile de spectacol, multi dintre locuitorii zonei au venit sa-si vada propriile probleme jucate de actori. Multi dintre ei stiau replicile de dinainte, ba chiar au venit de fiecare data cind s-a jucat piesa in care era vorba despre chestiunea care ii privea si, pe linga feedback-ul comunitar pe care l-am primit, este foarte important ca toti cei din zona Rahova-Uranus au intrat in contact si cu problemele altor comunitati, de asemenea marginalizate, spune David Schwartz, unul dintre coordonatorii atelierului tangaProject.
Concertul BILUNA, care a avut loc ieri-seara la E-Uranus si printre invitatii caruia s-au numarat Mihai Iordache, Electric Brother si Mandela, a incheiat proiectul Construieste-ti comunitatea!. Dar protagonistii acestui jam session au fost cei douazeci de copii din zona Rahova-Uranus, care, timp de cinci luni, au participat la atelierele organizate de Ofensiva Generozitatii.
Una dintre ipotezele de la care a plecat acest proiect isi propunea sa testeze daca in aceasta zona a Bucurestiului ar fi necesar un centru cultural, dat fiind ca lipsesc cu desavirsire orice spatii de acest fel. Iar reactiile primite din partea locuitorilor din cartier arata nu numai ca arta poate cobori in strada, dar ca si-ar gasi si public.
Despre posibilitatea ca sezonul de Broadway sa se incheie fara a fi inceput, pe www.cotidianul.ro/select