Un spectacol „Cantareata cheala” jucat de 50 de ani de Teatrul Huchette din Paris, un „Burghez gentilom” cu Victor Rebengiuc, la Teatrul National, expozitii Brancusi sau Antoine Bourdelle, la Muzeul National de Arta, un „covor digital” prin care trecatorii vor fi proiectati virtual in alte capitale sunt cateva dintre atractiile culturale organizate in Bucuresti, in perioada Summitului Francofoniei, intre 22 si 30 septembrie.
Concerte, proiectii de film in aer liber, in Piata Revolutiei, expozitii care reflecta artele de pe cinci continente se vor desfasura sub titlul „Bucarest Francophone”.
Programul cultural are doua dimensiuni: „O memorie culturala articulata din secolul al XIX-lea si pana astazi si o diversitate culturala care acopera nu numai cultura franceza, ci tot spatiul francofon”, potrivit secretarului de stat Cristian Preda. Cea din urma dimensiune va fi ilustrata prin concertele exotice ale unor grupuri africane care vor canta in Piata Revolutiei.
„Veniti sa descoperiti francofonia”
La Opera si la Ateneu vor avea loc un concert extraordinar al Ansamblului Instrumental din Paris (24 septembrie), opera „Carmen” de Bizet (26 septembrie), cu mezzo-soprana Ruxandra Donose, care revine pe scena Operei special pentru acest spectacol sau un concert de muzica de camera sustinut de Orchestra Filarmonica din Bucuresti (28 septembrie).
Odeonul va gazdui, pe 25 septembrie, spectacolul „Cantareata cheala” de Eugen Ionescu, care se joaca din 1957 la teatrul parizian Huchette. Aceasta este una dintre montarile, cu un numar-record de reprezentatii in Franta, recompensata in 2000 cu Premiul „Moliere d’honneur” pentru fidelitatea fata de autor. Eugen Ionescu a asistat la premiera din 1957.
Teatrul National va propune productia muzicala „Burghezul gentilom”, o adaptare foarte libera, dupa Moliere, montata de Petrica Ionescu (26, 27 si 28 septembrie), si spectacolul „Neintelegerea” de Albert Camus, in regia lui Felix Alexa (27 septembrie).
La aceste spectacole sunt invitati membri ai delegatiilor prezente la cel de-al XI-lea Summit al Francofoniei, dar se vor pune in vanzare si bilete pentru publicul larg. „Ne intereseaza in special publicul tanar, pentru ca mesajul esential, promovat si prin campania de comunicare, este „Parlez-vous francais?”. Si daca nu vorbiti, veniti sa descoperiti francofonia”, indeamna Cristian Preda.
Birocratie in structurile organizationale
Masinaria birocratica a determinat amanarea unor evenimente culturale pentru lunile octombrie sau noiembrie ori suspendarea unor planuri, printre care o sectiune de dramaturgie francofona in cadrul Festivalului National de Teatru „I.L. Caragiale” din aceasta toamna. „Nu avem in niciun caz impresia ca am venit intr-un tinut virgin, sa va civilizam”, a declarat Emile Lansman, presedintele Comisiei Internationale a Teatrului Francofon (CITF), intr-o conferinta de presa la Ministerul Culturii si Cultelor.
„Statul nostru se vrea un stat ultraliberal. Procedurile sunt adanc impamantenite in mentalitati comuniste. E o combinatie intre ultraliberalism si mentalitati comuniste. Statul asta trebuie reformat din punctul de vedere al procedurilor”, a precizat Preda in conferinta de presa. Ministerul Culturii a alocat 2.364.000 lei pentru organizarea evenimentelor culturale din Anul Francofoniei.