Carol Popp de Szathmary, pictor si grafician transilvanean, nascut la Cluj in anul 1812, a marcat arta fotografica europeana in secolul al XIX-lea. Considerat primul foto-jurnalist din lume ca urmare a participarii la Razboiul Crimeii, in calitate de reporter, Szathmary se numara de asemenea printre primii zece fotografi din Europa. Artistul iubea calatoria, cunoscuse in peregrinarile sale batranul continent si nu de putine ori traversase Muntii Carpati pentru a vizita Valahia si capitala acesteia. In cele din urma, C. Popp de Szathmary se stabileste la Bucuresti in anul 1843 si devine, datorita talentului si carismei sale, una dintre figurile obisnuite in inalta societate.
O parte dintre lucrarile date la lumina de acum inainte vor avea legatura cu atmosfera Bucurestilor de odinioara, dominat de simplitatea si religiozitatea profunda a oamenilor. In pictura, limbajul sau este greoi si migalos, dar vadeste acelasi spirit de observatie ascutit, mai ales in scenele reprezentand balciuri sau targuri. Este si cazul lucrarii Targul Mosilor, in care agitatia este transmisa prin intermediul detaliilor, precum carutele cu boi, care imprima dinamica, ori domnii si domnitele care stau de vorba.
Initial o manifestare cu substrat religios, Targul Mosilor s-a transformat cu timpul intr-una din marile ocazii de socializare si distractie. Targul a fost evocat si in alte picturi sau fotografii, precum si in cantece, proza sau mai nou in filme. Urmarind celelalte opere ale lui Szathmary intelegem lamurit care erau “polii” vietii religioase in societatea bucuresteana, sau cel putin doi dintre cei mai importanti: Biserica Stavropoleos si Manastirea Radu Voda.
Biserica Stavropoleos a fost inaltata de arhimandritul Ioanichie Stratonikeas in curtea hanului sau, in anul 1724, dupa o practica frecventa in epoca. Szathmary surprinde cateva dintre anexele hanului care vor fi fost daramate putin mai tarziu, la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Cutremurele din 1829 si 1838 ii vor produce Manastirii Radu Voda mari pagube, fiind necesare ample lucrari de refacere. Carol Popp de Szathmary a surprins biserica la 1860, pe cand avea trei turle, cu cea din mijloc in stil rusesc. De asemenea, in imagine se remarca Biserica Bucur, existenta si astazi, socotita a fi cea mai veche din Bucuresti.
Pentru albumele de fotografie si pentru activitatea sa remarcabila, Carol Popp de Szathmary a primit in anul 1855 patru medalii, de la Regina Angliei, Imparatul Austriei, Napoleon al III-lea al Frantei si Regele Spaniei.
Sursa foto: commons.wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro