O.D., ianuarie 2010 - Bucurestiul nu are, din pacate, o strategie coerenta de turism, in ciuda numeroaselor monumente si strazi vechi inchegate care ar atrage un numar mare de calatori. Dar aceasta nu este singura problema a capitalei! Nu are nici o istorie clara, in ciuda atestarii sala recente, in urma cu 550 de ani.
Astfel, nu avem informatii precise legate de anul de constructie al unor case din Bucuresti. In cazul bisericilor, informatiile sunt destul de exacte, fiind tinute de fiecare preot care a servit in parohia respectiva. De altfel, cea mai veche cladire din oras este Biserica Sfantul Anton, de langa Curtea Veche. Desi a suferit modificari, aspectul actual este foarte apropiat de cel originar si parti importante din ea au ramas in picioare inca de la finele lui 1560, potrivit istoricilor. Sa mentionam ca Stefan Cantacuzino intervine cu cateva schimbari in structura lacasului, la 1715.
Intrebarea la care incercam sa raspundem este: care este cea mai veche casa din Bucuresti, inca in picioare? Informatia oficiala ne trimite catre Casa Melik, actualul Muzeu Theodor Pallady. Ea a fost construita la 1760, iar anul 1822 de deasupra intrarii ar fi acela al primei renovari, efectuate de cel de-al doilea proprietar, negustorul armean Hagi Kevork Nazaretoglu.
O alta casa foarte veche, restaurata in intregime, este situata pe Calea Serban Voda. Si aceasta ar data de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, poate chiar de la jumatatea lui. Este o constructie deosebit de interesanta si unica in Bucuresti prin versatilitatea stilului: clasic, tipic negustoresc - urban pentru fatada, refacuta probabil pe la jumatatea secolului XIX pentru a fi in pas cu vremurile. Partea din curte a cladirii pastreaza aspectul originar, rural – boieresc, cu pridvor si garlici in spatele casei. Capriorii sunt sculptati si toata lemnaria este cea originala.
Tot la capitolul cladiri de demult ar fi Palatul Doamnei si al Coconilor, ridicat intre 1714 si 1716 de catre Serban Cantacuzino, in spatele Curtii Domnesti. Cladirea care se vede astazi pe Intrarea Soarelui ar pastra parti importante din vechiul palat, potrivit unor istorici, ceea ce ar indreptati-o sa fie socotita cea mai veche casa din Bucuresti.
Apoi, se pune intrebarea in ce an au fost ridicate zecile de case taranesti care inca se pot intalni prin diverse colturi ale Bucurestiului. Una se poate vedea pe Strada Traian, langa Foisor, o alta este casa cu pridvor de pe Strada Orzari, ridicata in apropierea fostei Bariere a Vergului – potrivit Cotidianul, este in curs de demolare.