Manastirea Moldovita, Marinella Dumitrescu
Situata in nord-estul Romaniei, speciala nu doar prin frumusetea naturala, dar mai ales prin manastirile sale, impodobite cu incredibile fresce exterioare. Aceste lacasuri de cult, exemple stralucite ale artei cu influente bizantine, constituie si astazi marturii ale dezvoltarii si evolutiei Moldovei in secolele XV - XVI.
Iasi si Suceava
Fostele capitale sunt un bun loc de pornire in calatoria descoperirii Moldovei. Iasi, unul dintre centrele culturale istorice, unde se gaseste cea mai veche universitate din tara, este si locul unde puteti vizita case memoriale, unde au locuit personalitati ale literaturii romane. In afara acestora, la Iasi se gasesc si alte cladiri importante, cum este Biserica Trei Ierarhi, cel mai important monument pe care nu trebuie sa il ratati, construita in 1639.
Nici Suceava nu este cu nimic mai prejos. Cei care ajung la Suceava nu trebuie cu nici un chip sa rateze cel mai important obiectiv, ruinele cetatii voievodale ale lui Stefan cel Mare.
Cei care s-au indragostit de Moldova au facut-o nu doar pentru frumusetea locurilor, dar si pentru specialitatile culinare specifice, insotite de vinurile locale.
Targu Neamt
Un oras important mai ales pentru ca de aici se poate ajunge usor la numeroase manastiri si cetati, intre care Manastirea Agapia (datand din secolul XVIII), Manastirea Neamt (cea mai veche din Moldova) sau Cetatea Neamtului, altadata un punct cheie pentru apararea regiunii. In apropiere, spre vest se afla si muntele Durau, cu statiunea cu acelasi nume.
Manastirile din Bucovina
Principala atractie a Bucovinei, manastirile sunt vizitate in fiecare an de numerosi turisti. Compozitiile ilustrand scene biblice si religioase, naratiuni, aveau in trecut rolul de a educa in spirit ortodox, iar astazi sunt opere de arta de o frumusete incredibila, care si-au pastrat farmecul si incarcatura spirituala in ciuda trecerii secolelor.
Dintre acestea se remarca Manastirea Humor, fondata in 1530, arvand in ansambul sau o impresionanta pictura, ilustrand "Caderea Constantinopolului". Se mai pot admira "Intoarcerea fiului ratacitor". In trecut aici functiona si o scoala de arta, unde calugarii predau de la caligrafie la mestesugul miniaturii.
Manastirea Voronet, construita de Stefan cel Mare in 1488, este una dintre cele mai cunoscute ctitorii. Frescele in culorii vii, adaptari ale artei bizantine la spiritul si realitatile moldovenesti, au fost realizate mai tarziu, elementele pastrand specificul epocii : trambitele au forma de buciume, iar cei osanditi la iad au turbane turcesti.
Manastirea Sucevita, inconjurata de verdele curat al naturii, ridicata ca o citadela cu turnuri de veghe, este un muzeu in aer liber. Peretii bisericii sunt impodobiti cu un numar impresionant de picturi, chiar daca zidul dinspre apus a ramas alb.
La Manastirea Moldovita nu puteti rata scena asediului Constantinopolului, realizata in rosu, albastru, maro si galben, cu aceeasi vitalitate cromatica specifica. In interior se gasesc si alte comori, in principal piese de mobilier, intre care si jiltul lui Petru Rares, voievodul care a construit manastirea.
Manastirea Arbore, mai mica si lipsita de cupola inalta, se remarca prin cromatica vie in care abunda nuantele de verde si compozitiile dinamice.