Adriana Babeti a conceput o carte nu pentru gospodine, ci pentru rafinati.
Un melanj fericit si, totodata, atat de rar, de inteligenta, ludic, inventivitate, flexibilitate si iubire de bucate alese.
Un melanj fericit si, totodata, atat de rar, de inteligenta, ludic, inventivitate, flexibilitate si iubire de bucate alese.Dupa ce si-a amestecat scrisul cu cel al lui Mircea Mihaies si cel al lui Mircea Nedelciu in faldurile „Femeii in rosu”, dupa ce a scris despre fitosul si pretiosul dandism, dupa ce a calatorit prin Europa Centrala tinandu-l de mana pe insusi Printul Cantemir, Adriana Babeti s-a oprit, pentru vreun an si jumatate, in revista „Suplimentul de cultura”.
Aici a bucatarit nevoie mare, punandu-si sortul atat in fata greu digerabilului - dar, sa fim sinceri, si atat de savurosului - Apicius, cat si inaintea senzualei Laura Esquivel.
De la ospatul Adrianei Babeti nu putea sa lipseasca nici „Pedantul in bucatarie”, Julian Barnes.
Desi diferite, tabletelele saptamanale ale Adrianei Babeti, stranse acum intre copertile unui volum („Ultimul sufleu la Paris”, care inaugureaza noua colectie „Suplimentul de cultura” de la Polirom), sunt toate facute cam dupa aceeasi reteta. Adica? Pofta de scris sa fie, literatura sa fie si, bineinteles, dragoste si gust.
Pentru ca legatura dintre gastronomie si dragoste este enorma, crede Adriana Babeti. „Si dragostea, si facutul bucatelor tin de zona placerii, tin de corp si, in egala masura, de suflet si de ceea ce s-ar numi o inteligenta a corpului.
Toate palierele, de la porcusorul de trup, trecand prin splendoarea purgatoristica de suflet, pana la „mansarda”, adica la minte”, se bucura de placerea erotica la fel cum se bucura de placerea gustului.
Ce i-ar gati Adriana Babeti cuiva pe care ar vrea sa-l paraseasca? Ceva cu multa maioneza. Sau, mai rau, „rabdari prajite in mult ulei, reincins, ranced”.
Iar cele trei ingredinte fara de care reteta vietii nu ar putea fi pusa in tigaie sunt dragostea, speranta, bucuria, spune cea care isi afla cel mai mare rasfat culinar in simplitate: „Nu-i mare branza mancarea asta, dar e... cu branza.
E cea mai aerata, sanatoasa, satioasa. E o salata de rucola cu branza feta, cu crutoane si cu un dressing facut din ulei de masline, lamaie”. Cartea Adrianei Babeti nu e pentru gospodine, ci pentru rafinati.
Diversitate si livresc
Adriana Babeti preda literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara.
A publicat „Bataliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectura” (1997), „Europa centrala. Nevroze, dileme, utopii” (1997), „Dandysmul. O istorie” (2004).
Impreuna cu Mircea Nedelciu si Mircea Mihaies a scris romanul „Femeia in rosu”, ajuns la a treia editie.