Uzual Insula Corsica este considerata la fel ca celelalte regiuni ale Frantei, insa este deosebita de alte regiunil ultramarine. Aceasta fiindca s-a ridicat la cel mai inalt nivel din perspectiva culturala, iar peisajele sunt dintre cele mai rapitoare din Marea Mediterana. Pentru iubitorii de istorie, orasul Ajaccio din insula Corsica reprezinta un loc special, locul de nastere al marelui Napoleon Bonaparte. Casa Bonaparte, actualul Muzeu National Bonaparte, este un obiectiv turistic ce nu trebuie omis.
Corsica nu isi delecteaza, insa, vizitatorii doar cu peisaje si orasele pline de farmec ci, desigur, si cu bucate traditionale cu gust desavarsit. Cele mai cunoscute specialitati sunt: aziminu, coppa, lonzo, figatelli, si un fel de mamaliga obtinuta din faina de castane.
Mancarea corsicana este atat de simpla incat unii o considera “primitiva”. Dam ca exemplu numai branzeturile care nu poarta, cum este obiceiul in Franta, frecvent un nume distinctiv. Pe aceasta insula cu relief muntos pastoritul continua sa fie o indeletnicire de baza a locuitorilor.
Pentru cine se afla in Corsica, si mai cu seama in localitatea pitoreasca Bonifacio, amplasata in varful unor faleze de calcar, a incerca faimoasele delicatese locale este mai mult decat o necesitate. Orasul a fost fondat de marchizul toscan Bonifaciu, iar de-a lungul istoriei aceasta localitate a avut rolul sa apere insula de inamici si pirati.
Gastronomia corsicana se constituie dintr-o varietate de produse si feluri de mancare tipice, incluzand de la castane, branzeturi, pana la diferite tipuri de carne. Niciuna dintre acestea insa, fara legatura cu diferitele popoare care au stapanit in trecut insula.
Oamenii din satele Cruzzini, Bocognano si Bastelica, din spatele resedintei Ajaccio, se considera unii pe altii straini, tocmai pentru influentele diferite pe care le-au mostenit.
In Corsica berea are un gust deosebit, conferit de faina de castane. Acestea au fost aduse aici de catre genovezi, si de atunci au dobandit un loc de frunte in bucataria corsicana. Teritoriul castanelor se afla in interiorul insulei, in partea nordica, si se numeste Castagniccia.
Printre cele mai importante varietati de vinuri din Corsica se numara: Patrimonio, Ajaccio, Sartène, Muscat-du-cap-Corse (alb), Porto-Vecchio, Coteaux-du-cap-corse si Nicrosi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro