Directia Generala Institute Culturale Romanesti din Strainatate a lansat editia 2011 a brosurii Reteaua institutelor culturale romanesti.
2011 a fost pentru ICR un an dinamic, bogat in proiecte culturale, care s-au implinit si multumita unor seminte sadite in anii precedenti. Creativitatea artistilor romani are tot mai mult public in strainatate si tot mai multe institutii culturale de prestigiu solicita prezenta acestora in programele lor.
Institutul Cultural Roman a detinut, timp de un an (iunie 2010 – iunie 2011), presedintia EUNIC – Reteaua Europeana a Institutelor Nationale de Cultura – prin presedintele sau, domnul Horia-Roman Patapievici, ceea ce a prilejuit o expunere fara precedent a diplomatiei culturale romanesti in randul institutiilor culturale din strainatate. Unul din trei directori ai institutelor culturale romanesti din strainatate si-a incheiat sau a preluat in 2011 mandatul de presedinte sau vicepresedinte al unui cluster local EUNIC in tara in care activeaza (p. 4).
Ca in fiecare an, ICR va invita sa va bucurati de prestigiul artistilor romani in strainatate, de aprecierile presei internationale la adresa lor si a Romaniei (p. 12). In acelasi timp, ICR isi propune prin aceasta publicatie sa prezinte viziunea privind actiunile, strategiile adoptate si instrumentele folosite pentru a introduce in circuitul international creatia artistilor romani.
Institutul Cultural Roman sustine an de an importante festivaluri romanesti, prin invitarea unor programatori, selectioneri, critici si jurnalisti de specialitate din strainatate, atat pentru a incuraja realizarea unor proiecte de cooperare culturala, cat si pentru a sustine construirea unui profil international tot mai puternic pentru festivalurile romanesti (p. 28).
Programul de mobilitati, prin care programatori, curatori si specialisti internationali pot veni in Romania in vizite de documentare si pregatire a unor proiecte culturale cu artisti si institutii culturale romanesti, este implementat la nivelul intregii retele inca din anul 2009. Desi rezultatele si impactul acestui tip de program se vad pe termen lung, exista deja multe proiecte internationale care au avut loc sau sunt prevazute pentru intervalul imediat urmator (p. 38).
Desi strategia Institutului este actualizata in functie de obiectivele deja indeplinite si circumstantele in care acesta activeaza, unele programe sunt continuate si imbunatatite de la an la an: programele de burse, de rezidente si cel de predare a cursurilor de limba romana (p. 46).
A. A.
editor artline.ro
23 februarie 2012