Bret Easton Ellis a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si de succes scriitori americani dupa publicarea in 1991 a romanului socant "American Psycho" (editat de Polirom in 2005) ecranizat ulterior, devenit in scurt timp un roman-cult al deceniului, dar starnind si un imens scandal. Violenta extrema a limbajului si imaginilor, felul in care Ellis zdruncina visul american al succesului, i-au adus nu doar amenintari cu moartea ci si anularea primului turneu de promovare a cartii. |
Editura Polirom revine cu un nou roman al acestui controversat autor, "Lunar Park", ce merge pe urmele succesului din 1991. A fost ocazia pentru Ellis de a-si trata propria viata ca pe o fictiune, creand un alter-ego cu acelasi nume. Bret Easton Ellis din roman este la randul sau un autor de succes, asaltat de admiratori si presa, care da interviuri si in traieste triumful in paginile ziarelor si pe ecrane. Celebru, este preocupat doar de mondenitati, droguri, celebritati si triumf, iar scrisul a ramas undeva in memorie. Numai ca aceasta viata perfecta nu mai poate fi controlata, iar Ellis se rupe de trecutul sau, se casatoreste cu o actrita aproape necunoscuta, incearca sa isi creasca linistit fiul si sa revina la romanele sale.
Doar ca odata cu inceputul unui nou roman o serie de evenimente inexplicabile ii ameninta serios viata : in casa apar fenomene ciudate, un criminal (sau mai multi ? )pune in scena "American Psycho", de aceasta data cat se poate de real, in oras este o adevarata epidemie de disparitii a unor baieti ce seamana suspect de mult cu fiul sau. Ciudata este ca nimeni nu crede in lungul sir de concidente, iar scriitorului i se spune mereu ca este doar o victima a propriei imaginatii. Care sa fie adevarul ?
Cartea este scrisa in acelasi stil marca Ellis : intens, alert, adesea vilent si socant, cu scene pe care nu le uiti usor, dar si pasaje de un lirism straniu sau descriei ce aparent nu au nici un rost, dar in fapt explica mult mai mult decat pare la prima vedere.
Bret Easton Ellis, Lunar Park, Editura Polirom, Colectia Biblioteca Polirom, Iasi, 2006