Daca exista trafic de arta, hoti de arta si retele ce fac sa dispara, aparent pentru totdeauna, chiar si capodopere, de ce nu ar exista si un muzeu dedicat lucrarilor de arta confiscate?
O astfel de institutie se gaseste in orasul Brest, Belarus, cea mai mare parte a colectiei (peste 300 de piese) fiind adunata in tumultosii ani '90, cand contrabandistii incercau (si adesea reuseau) sa profite de schimbarile din fosta URSS.
Multi probabil au reusit sa insele vigilenta vamesilor, altii au fost prinsi, iar cand proprietarii lucrarilor nu puteau fi identificati atunci acestea intrau in patrimoniul viitorului muzeu. Varietatea si mai ales calitatea operelor expuse aici surprind cu siguranta, chiar daca unele dintre ele au fost partial distruse sau modificate de traficanti: volume rare (in special carte religioasa), arta contemporana langa creatii de secol XVI, sculptura si pictura sovietica sau semnata de maestri europeni, obiecte bisericesti si mici sculpturi, chiar si piese de mobilier, unele de dimensiuni apreciabile. In loc de piata neagra sau colectii nestiute, toate isi asteapta aici, in Brest, vizitatorii.
foto: belarusfacts.by
2012 a fost declarat Anul Turismului si patrimoniului cultural UNESCO în Belarus. Motivul pentru acest lucru a fost implinirea a 1150 ani de la intemeierea orasului Polotsk, 125 de ani de la nasterea artistului Marc Chagall si 130 de la nasterea scriitorilor Yanka Kupala si Yakub Kolas. Polotsk, oraș istoric din Belarus, a fost membru al Ligii Hanseatice.