Brassai nu s-a multumit doar cu arta fotografica, in care a excelat, abordand si desenul sau sculptura.
Nascut in 1899 in Brasov, numele sau adevarat fiind Gyula Halasz si-a adoptat pseudonimul devenit celebru fiind inspirat de numele orasului sau natal, Brasov (Brasso), in 1932. Dupa o perioada de studii la Budapesta, se muta la Berlin in 1921, unde in scurt timp frecventeaza cercurile artistice ale vremii, imprietenindu-se cu alti artisti precum Kandinsky sau Kokoschka.
Se stabileste in 1924 la Paris, primind ulterior cetatenia franceza. Dupa ce il cunoaste pe fotograful Atget, care va juca un rol decisiv in formarea sa, Brassai realizeaza primele sale fotografii in 1929, incercand sa surprinda pe pelicula atmosfera magica a Parisului si labirintul de stradute, developandu-si singur cliseele si pregatindu-si lucrarile pentru expozitii, obicei pe care il va pastra toata viata.
In 1932 bunul sau prieten Henry Miller a scris primul text despre Brassai, publicat abia in 1938 sub titlul care avea sa ramana celebru Brassai: L'Oeil de Paris (Brassai - Ochiul Parisului). Plimbarile nocturne ale celor doi, in cursul carora Brassai fotografia mereu Parisul mai putin cunoscut, ascuns traseelor turistice obisnuite, aveau sa dea nastere mai tarziu celebrului album Paris de nuit, publicat in 1932. Editia engleza avea sa ii aduca lui Brassai premiul P.H. Emerson, care i-a fost decernat in 1934 la Londra chiar de fotograful Peter Henry Emerson.
In 1937 editorul publicatiei Harper's Bazar l-a invitat pe Brassai sa colaboreze cu fotografii in paginile revistei, iar artistul va lucra aici urmatorii 25 de ani, oferind intre altele o serie fascinanta de portrete ale artistilor in atelierele lor, intre care Aristide Maillol, Pierre Bonnard, Georges Braque, Bernard Buffet, Pierre Soulages etc. In 1939 realizeaza o serie de portrete ale lui Picasso pentru revista LIFE. In 1966, dupa ce primise numeroase premii in intreaga lume, Brassai devine Membru Onorific al Societatii Americane a Fotografilor.
Brassai a avut sansa de a numara printre prietenii sai pe unii dintre cei mai importanti artisti ai secolului XX - Picasso, Dali, Matisse, Giacometti - dar si poeti ca Jacques Prevert sau psihanalisti precum Jacques Lacan.
Lucrarile sale au fost expuse in cele mai importante muzee din lume. Brassai a publicat mai multe carti, traduse in numeroase tari, inclusiv Conversatii cu Picasso, publicata in 1964 si ilustrata cu 50 de fotografii sau Parisul secret al anilor '30, publicata in 1976 in Franta, SUA, Marea Britanie, Germania si Japonia. In 1979, cand implinea 80 de ani, Brassai s-a bucurat din nou de atentia publicului si criticilor cu ocazia organizarii unor retrospective la Londra si New York.