Cand navigatorul portughez Pedro Alvares Cabral descoperea Brazilia in anul 1500, bogatiile naturale ale tarii l-au fascinat. In urmatoarele decenii exporturile din Brazilia au crescut rapid, iar in secolul XVII era cel mai important producator de zahar din lume, iar numarul sclavilor adusi din Africa pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar era tot mai mare.
In scurt timp insa au fost descoperite alte surse de venit, mult mai profitabile : aurul si diamantele, care au adus negustorilor venituri fabuloase.
Dupa jumatatea secolului XIX Brazilia devine din nou unul dintre principalii exportatori, de aceasta data de cafea, iar peste doar cateva decenii comertul de cauciuc va transforma zona de nord a tarii intr-o regiune prospera, de unde pana atunci fusese practic ignorata pe piata internationala. Aceasta tara atat de bogata si misterioasa a fost mult timp sub dominatie portugheza.
Cand Napoleon invada Portugalia, regele Dom Joao VI s-a refugiat in Brazilia, de unde curtea portugheza a continuat sa conduca vastul imperiu, porturile fiind deschise comertului international si in permanenta pline de vase de transport, in principal britanice.
Prima incercare de a obtine independenta fata de Portugalia s-a terminat in 1789 printr-o dureroasa infrangere, eroul ei, Tiradentes, devenind un simbol national al libertatii. Abia in 1822 Brazilia isi obtine independenta, prin hotararea lui Dom Pedro I, fiul regelui Dom Joao. Acesta va fi succedat de fiul sau, Dom Pedro II, care a domnit pentru 49 de ani, pana in 1889, cand s-a renuntat la monarhie in favoarea republicii. Sclavia fusese abolita cu un an mai devreme.
Din 1940 in Brazilia incepe o perioada de dezvoltare industriala, in paralel cu evolutiile in domeniul agriculturii, tara pastrandu-si rolul de exportator important, de la produse agricole la masini grele, produse siderurgice etc.
Brasilia, capitala tarii, este un oras deosebit de interesant si proiectat cu rigoare. Inaugurata in 1960, rezultatul unui proiect urban modern, Brasilia este o capodopera a arhitecturii moderniste, fiind inclusa pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial, atragand in fiecare an turisti pasionati de arhitectura.
Capitala este un adevarat spectacol al edificiilor si arhitecturii peisagistice, pentru ca in trecut aici au lucrat cei mai importanti designeri, arhitecti si artisti, care au incercat sa creeze acele constructii si monumente perfect adaptate locului.
Ordinea studiata din Brasilia poate sa para destul de plictisitoare pentru cei care vor mai curand sa se bucure de vitalitatea Americii Latine. Cand Simone de Beauvoir vizita in 1963 Brasilia, insotita de Jean-Paul Sartre, orasul nu a fost deloc pe gustul ei, scriitoarea gasindu-l de o "monotonie eleganta".
Initial, orasul a fost proiectat pentru o populatie care pana in 2000 urma sa numere aproximativ 500.000 de locuitori. Astazi insa in Brasilia si in zona limitrofa locuiesc pentru doua milioane de persoane, iar in urmatorii 20 de ani acest numar s-ar putea dubla. Pe langa zonele ultra-moderne ale orasului au aparut deja cartiere sarace sau cel putin modeste, preferate insa de cei cu venituri reduse. Din fericire din punct de vedere economic Brasilia ramane o piata importanta.
In afara de farmecul arhitecturii, capitala Braziliei are si alte puncte de atractie. Vremea placuta face dintr-o plimbare pe strazile din Brasilia o experienta de neuitat, parcurile sunt pline de localnici si turisti (la sfarsit de saptamana multi organizeaza aici picnicuri), iar orasul este mereu plin de viata. Cea mai importanta si mai cunoscuta cladire din oras este cea a Congresului National, cu cele doua turnuri gemene impresionante.
Pentru admiratorii orasului forma si planul sau au dus la numeroase supozitii, unele amuzante, altele exagerate. Exista si astazi oameni care cred cu tarie ca proiectul initial avea si o dimensiune mistica, in care Congresul National juca rolul de Stonehenge, in timp ce forma orasului, amintind de cea a unei pasari in zbor, este o trimitere la pasarea ibis. Nici cimitirul nu a fost uitat de amatorii de neobisnuit, care sustin cu inversunarea ca forma acestuia este de spirala, un simbol al vietii si eternitatii. Dar dincolo de aceste idei si teorii, Brasilia este un oras modern, cu un ritm trepidant, in care locuitorii nu se vor obosi sa zambeasca sau sa ii primeasca pe straini cu bratele deschise.
Chiar daca proiectul initial a fost atat de optimist, Brasilia nu are inca stralucirea marilor capitale, ceea ce ii nemultumeste profund pe cei care vor un oras cat mai in ton cu vremurile. Cei care vor sa descopere specialitatile culinare locale, precum si feluri din alte tari, pot descoperi unul dintre restaurantele si localurile din Brasilia, dar preturile s-ar putea sa fie destul de mari. Pentru doritorii de chilipiruri raman chioscurile si pietele raspandite prin oras, cantinele cu auto-servire din Conjuntos de Diversoes sau Nucleo Bandeirante. Autobuzele sunt foarte aglomerate si circula greu, asa ca cea mai buna optiune este o calatorie cu taxiul.
In afara cladirii Congresului National, cei care vin pentru prima oara in Brasilia nu trebuie sa rateze impresionantul Turn de Televiziune, la mica distanta de centru, o constructie de 218 metri inaltime, cel mai mare din America Latin. La 75 de metri inaltime se gaseste o platforma de observare, iar cei care vor urca pana la 25 de metri vor descoperi acolo un fascinant muzeu, Muzeul National al Pietrelor Pretioase. La baza turnului se organizeaza un targ de artizanat si mestesuguri, iar panorama este uluitoare.
Sediul guvernului brazilian este Palacio do Planalto (Palatul Platoului).
Iar un oras unic nu putea sa aiba decat o catedrala pe masura, a carei constructie a inceput pe 12 septembrie 1958. Catedrala Metropolitana din Brasilia este un monument extraordinar, opera celebrului arhitect Oscar Neimeyer, constructia structurii fiind terminata in 1960. Proiectul a inclus nu mai putin de 16 coloane uriase din beton, cantarind fiecare 90 de tone, infatisand doua maini care se inalta spre cer. Sfintirea catedralei a avut loc pe 31 mai 1970, cand cladirea era deja celebra in intreaga lume.
La opt kilometri de oras se gaseste si Parcul National din Brasilia, foarte popular prin frumusetea sa, izvoarele naturale si bazinele de inot. Tot aici se gaseste si o mica sera, cu nenumarate feluri de orhidee foarte rare.