In Italia de nord, la poalele Alpilor, in apropiere de Lacul Garda, se afla Brescia. Orasul are o istorie fascinanta ce coboara mult inainte de cucerirea romana. Urmele acestui trecut mandru se intalnesc aproape la tot pasul in centrul vechi al asezarii.
Cel mai bun moment pentru a descoperi Brescia nu este vara, cand toti turistii dau navala, ci extrasezonul. Planul orasului este dreptunghiular, strazile intersectandu-se in unghiuri drepte, o particularitate datorata timpurilor romane, desi teritoriul inclus in cetatea medievala il depaseste pe cel al cetatii romane de altadata, care ocupa numai partea de est a orasului contemporan. Pentru a explora urbea aveti mai multe optiuni: centrul istoric poate fi vizitat cel mai bine pe jos, nefiind prea mare, dar in acelasi timp puteti opta pentru o calatorie cu unul din autobuzele care opereaza in centrul orasului. In nord-est, Castelul ofera o priveliste de exceptie. Broletto, odinioara primaria orasului, este o cladire masiva de secol XII-XIII, cu un turn impresionant.
Un exemplu notabil de piata renascentista este Piazza della Loggia, specificat prin omonimul loggia (ce desemneaza in mod curent Piata Sfatului). Piata a fost construita in 1492 de arhitectul Filippino de Grassi.Piazza del Museo marcheaza forumul, iar muzeul aflat in partea de nord se incheie printr-un templu corintic cu trei cellae, atribuit de catre unii lui Hercules. In ceea ce priveste fondarea Bresciei exista diferite mituri. Una dintre ele ii atribuie lui Hercules fondarea cetatii in timp ce o alta desemneaza ca fondator al acesteia pe un supravietuitor al asediului Troiei - Altilia. Piazza del Foro este cee mai importanta zona arheologica cu ruine apartinand epocii romane din Lombardia. Printre acestea se numara desigur si Capitoline Temple, construite in anul 73 de Vespasianus. Cunoscuta de asemenea sub numele de La Rotonda, Vechea Catedrala (Duomo Vecchio) este o biserica creata intr-un stil Romanesc.
Structura principala a fost construita pe ruinele unei bazilici anterioare in veacul al XI-lea. Langa intrare se afla sarcofagul lui Berardo Maggi, realizat in marmura roz de Verona, in timp ce in prezbiteriu se afla intrarea in cripta Sfantului Filastrio. Cladirea adaposteste picturi precum Adormirea Maicii Domnului, Evanghelistii Luca si Marcus, Sarbatoarea Mielului Pascal si Elias si Ingerii realizate de Alessandro Bonvicino. Alte atractii culturale de seama ale orasului sunt: Manastirea San Salvatore, Santa Maria dei Miracoli (1488-1523), Biserica gotic-romanesca Sfantul Francisc, Biserica San Nazario e Celso. Daca sunteti atrasi de arta nu trebuie sa ratati Pinacoteca Tosio Martinengo, galeria de arte locala ce adaposteste scoala bresciana clasica.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.