Plimbare prin Braila
Faleza Dunarii - traditionala zona de promenada, cu banci si locuri unde pescarii amatori isi incearca norocul, debarcader si avand cateva restaurante plutitoare, trecand spre nord pe langa zona Esplanadei, Faleza Dunarii din Braila este, de departe, cel mai atragator obiectiv, dar si locul de intalnire pentru locuitorii orasului. Nu intamplator este prima destinatie recomandata, si la anumite ore puteti face o plimbare pe fluviu cu unul din vaporasele de aici.
Orologiul din Braila - un alt simbol al orasului de la Dunare, ceasul albastru a fost instalat aici tocmai in 1909, si Braila nu ar fi avut prea curand un astfel de exemplu de mobilier urban foarte modern, chiar indraznet pentru acea vreme, daca nu ar fi existat un generos donator. Petru Naum dona in 1898 orasului in testamentul sau opt mii de lei, cerand ca din acestia - o suma deloc neglijabila - sa fie montat un turn de metal, cu ceas, chiar in piata numita pe atunci Sf. Arhangheli Mihai si Gavril. Zis si facut. Realizat din profile metalice si tabla de Carol Sakar (Cehia) si cu un mecanism german in interior, a fost de la bun inceput una dintre principalele atractii ale Brailei si continua sa atraga priviri si aprecieri.
Cetatea Brailei - prea putin s-a pastrat din maretia de odinioara, astazi mai pot fi vazute doar ruine, un misterios sistem subteran de catacombe (ce au dat nastere mai multor legende locale) care ajung pana sub Centrul Vechi al orasului, sau Hruba mare din Gradina Publica. Chiar daca, asa cum se intampla adesea, multe dintre detalii au fost uitate sau sunt cuprinse in documente redescoperite, Cetatea Brailei continua sa fascineze istoria unui vechi oras.
Casa Memoriala "Panait Istrati" - e adevarat ca Panait Istrati nu a locuit niciodata aici si ca odinioara casa memoriala din Gradina Publica a Brailei era cunoscuta sub numele de Casa Gradinarului, dar vizitatorii vor gasi aici un muzeu cu numeroase exponate interesante, dedicat vietii si operei unuia dintre cei mai importanti scriitori romani.
Manuscrise, obiecte personale, editii rare si fotografii, documente si piese de arhiva, decupaje din presa de epoca si piese de mobilier, toate au fost aduse aici si reunite pentru a reface o casa imaginara a scriitorului. De altfel, o buna parte dintre piesele expozitie permanente au fost achizitionate de la ultima sotie a lui Panait Istrati. Gandita ca un omagiu si o calatorie in universul personal al lui Panait Istrati, cel care spunea ca a iubit in copilarie Braila, apoi a urat-o, pentru a o pierde mai tarziu, este cel mai interesant obiectiv pentru cei pasionati de literatura clasica romana.
Initial sediul muzeului a fost o locuinta ridicata in1860 pe latura de nord-est a Gradinii Publice, fiind chiar casa gradinarului care se ingrijea de parc si de sere. La mica distanta, printr-o fericita coincidenta, se gaseste si Casa Thuringer, unde Istrati chiar si-a petrecut o parte a copilariei.
Parcul Monument - chiar daca monumentul ce da numele parcului, instalat aici ca o amintire a eliberarii de sub dominatia otomana, nu mai exista astazi, acest parc de aproximativ 90 de hectare este locul perfect pentru plimbare, relaxare, o oaza verde plina de liniste pentru cei care vor sa descopere vechea Braila. Si istoria sa este fascinanta, pentru ca aici, la vechiul monument (soclul acestuia fiind inconjurat de cele patru tunuri capturate de la armata turca, flancat de patru vulturi si avand in varf semiluna strapunsa de o cruce) au trecut personalitati precum Pavel Kiseleff, Alexandru Ioan Cuza sau, in 1867, regele Carol I.
Foto: primariabraila.ro, wikimedia.org, muzeulbrailei.ro