Brăţara, plurispiralică şi în greutate de 1,1 kilograme a fost expertizată la Baia Mare, deoarece în operaţiunea de prindere a hunedoreanului au fost implicate forţe ale Poliţiei de Frontieră Maramureş. Aceasta face parte din tezaurul de 10 brăţări, din care au mai fost recuperate până acum cinci, patru în SUA şi una în Franţa.
Numărul total al brăţărilor sustrase, în 2001, din situl arheologic din Munţii Orăştiei, din Culmea Căprăreaţa, este de 15, zece provenind dintr-un tezaur, iar celelalte cinci din altul.
Brăţările recuperate sunt plurispiralice şi cu o greutate cuprinsă între 850 de grame şi 1,121 kilograme. Cinci dintre acestea au fost prezentate şi ca probe în procesul căutătorilor de comori dacice, iar, în urma expertizei efectuate atât în ţară, cât şi în străinătate, a reieşit că sunt datate în secolele I î.Hr. - secolul I d.Hr.
Unii specialişti susţin că brăţările dacice de aur au fost, cel mai probabil, folosite într-un context sacru, ca ofranda adusă zeilor, lucru care ar explica de ce bijuteriile nu poartă urme de uzură. Şeful Secţiei Tezaur de la Muzeul Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnovean, declara, recent, la Alba Iulia, ca lipsa urmelor de uzură de pe brăţări ar putea fi explicată de faptul că acestea reprezentau un depozit votiv, dedicat zeilor.
Ernest Oberlander Târnoveanu susţine că brăţările erau produse pe baza unei comenzi foarte înalte, probabil regalitatea, cu scopul de a le dedica zeilor sau oferi altor regi din provinciile vecine. Nici funcţia economică, aceea de a tezauriza aurul, nu este exclusă. Cele trei variante ar putea explica nefuncţionalitatea brăţărilor, mari şi cu o greutate în medie de un kilogram.
Faptul că brăţările de aur arată ca noi i-a făcut pe unii să se îndoiască de autenticitatea lor, existând chiar voci care susţin că acestea nu ar fi dacice.
Autorităţile române au recuperat din străinătate cinci brăţări, dintr-un tezaur de 10, şi sunt în curs de recuperare alte trei brăţări, din SUA şi Europa, dintr-un tezaur de cinci, sustrase în 2001 de braconieri din Culmea Căprăreaţa, din Munţii Orăştiei. O a şasea brăţară, de peste un kilogram, a fost recuperată de la hunedorean, aceasta fiind prima găsită în ţară.
În ceea ce priveşte celelalte trei brăţări identificate în SUA şi Europa, ele vor fi aduse în ţară în aproximativ o lună şi jumătate, potrivit procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr. Restul brăţărilor, până la 15, "unele cam ştim unde sunt, pe altele le căutăm", a declarat Augustin Lazăr.